onsdag 11 februari 2015

Dags för pasta!

Faktiskt -  idag tänker jag lägga upp ett recept som INTE är asiatiskt! Om jag måste sätta en nationalitetsetikett på denna rätt är nog Italien det land som ligger närmast då det handlar om ingredienser som egengjord pasta, tomatsås och lite annat. Det var länge sedan jag gjorde egen pasta men kände nyligen att det var dags igen. Denna gång ville jag göra något annat spaghetti eller tagliatelle som jag brukar göra. Jag ville göra någon form av fylld pasta, typ tortellini eller ravioli och efter lite letande på Masterchef Australias hemsida (favoritinspirationssidan) fastnade jag för receptet nedan, i alla fall när det gäller fyllningen. Till själva pastadegen gjorde jag den typ av deg som jag är van vid att göra och som brukar bli bra. 


Receptet på raviolifyllningen och tomatsåsen kommer från en av deltagarna i Masterchef Australia 2012, Tregan Borg.
 En notering jag gjorde är att mängden mat i receptet kändes väldigt liten, jag skulle vilja säga att det räcker till två lagom stora måltider eller fyra, mindre och lättare måltider. 

Här är rätten, dess ingredienser och tillbehör samt hur jag gjorde:

Ricottaost och bladpersiljefylld ravioli med tomatsås
2-4 pers

pastadegen:

200g vetemjöl special
lite salt
2 äggulor
1 msk (ca) olivolja
ev. några droppar kallt vatten
Plastfolie 
Pastamaskin

Jag har en pastamaskin som ser ut som denna, just på denna sitter tillsatsen
 för tagliatelle och spaghetti på maskinen, jag använde bara den helt platta 
rännan för att få alldeles platt deg att stansa ut raviolikuddar i. 
Lånad bild.  
 
Blanda mjöl, salt, olivolja och äggulor i en mixer, pulskör mixern så allt blandningen mixas smulig. Om blandningen känns väldigt torr kan några droppar kallt vatten droppas över och pulseras in. Kör inte degen i mixern mer än absolut nödvändigt. Krama ihop degen på mjölat bord och knåda den tills degen är elastisk och jämn i konsistensen, det tar upp till fem minuter. Lägg degen i plastfolie och täck degen ordentligt, låt degen vila i rumstemperatur i 30 minuter. Att låta degen vila är direkt avgörande för ett lyckat resultat. 

Fyllningen till raviolikuddarna 
(receptet innehåller mina egna justeringar)


200g ricottaost
1 lättvispat ägg
2 msk hackad bladpersilja (ej vanlig persilja alltså)
0,75dl riven parmesanost
Vitlökspulver
Herbamare örtsalt
Svartpeppar

Blanda ricottaost, äggen, bladpersiljan och den rivna parmesanosten i skål och blanda väl. Krydda med Herbamare örtsalt samt lite svartpeppar. Täck skålen och låt den stå svalt tills det är dags att göra raviolin. 
  
Tomatsåsen

olivolja
5 vitlöksklyftor, mycket tunt skivade
6 väl mogna tomater; skållade, urkärnade och hackade. 
1 kycklingbuljongtärning
1,25 dl vatten
1 lagerblad
1 tsk socker
1 msk tomatpuré
salt, peppar

Hetta upp en stekpanna till medelvärme och häll i olivljan. Häll i den skivade vitlöken och stek den mjukt (försiktigt med värmen, vitlöken bränns lätt) ett par minuter. Tillsätt tomathacket, låt puttra under lock i 5 minuter. Tillsätt buljongtärningen, vatten, lagerbladet och låt det puttra svagt i 10 minuter under lock. 
Tillsätt sockret, tomatpurén, salt och peppar. Ta av locket och låt det puttra en stund till, såsen ska tjockna lite då viss vätska avdunstar. Ta bort såsen och häll ner den i en mixer, mixa tills såsen är slät och len. Häll tillbaka såsen i pannan och håll den varm under lock tills rätten är färdig.

 Så här långt kan rätten förberedas, till och med en bra stund innan. När själva pastan ska göras börjar det bli lite mera bråttom då raviolin ska skäras ut, fyllas och stängas, allt medan de färdiga bitarna inte ska torka eller kladda fast i varandra. Att kavla pastadeg är lite tidsödande. 

Pastan

Sätt på en stor kastrull med vatten på spisen, salta ordentligt. 
Dela pastadegen på hälften, täck den ena hälften med plast medan den andra deghälften ska påbörjas. Platta till degen på en mjölad arbetsyta. Börja rulla degen genom pastamaskinens grövsta spår, 
rulla gärna igenom degen ett par gånger för att få den smidig. Mjöla försiktigt så att degen inte klibbar. Fortsätt sedan kavla degen tunnare genom att öka maskinspårets täthet, gå igenom maskinens alla grader tills degen har gått igenom den tunnaste, degen ska då vara mycket tunn, smidig och fin. 

 lånad  från bloggen The Culinary Life

Lägg ut degen på arbetsytan och ta fram en kakform, lock eller liknande med ca 10cm i diameter. Med formens hjälp;  stansa ut rundlar med i degen. Om flera rundlar görs innan de fylls, se till att pudra lite mjöl mellan dem i väntan på fyllningen, annars klibbar de gärna ihop. Täck de färdigstansade rundlarna med ren handduk så de inte torkar ut medan resten görs. 
Se till att pastavattnet kokar lagom till att alla raviolikuddar är färdigfyllda och redo för att kokas. 

Lägg en dryg tesked fyllning på varje rundel och vik ihop rundeln till en halvmåne, tryck försiktigt ut all luft ur kudden och pressa försiktigt samman degen så att den håller ihop runt kanterna. 
När alla raviolikuddarna är fyllda läggs de i det kokande pastavattnet, koka dem i ett par minuter eller tills dess att kuddarna flyter upp till ytan. 
Häll av vattnet, portionera upp raviolin i djupa tallrikar och skeda över den varma tomatsåsen. Riv gärna lite parmesan över och lägg på färsk basilika eller som jag hade; färsk machésallad i brist på annat grönt...


Det färdiga resultatet blev väldigt, väldigt gott. En klassisk rätt med klassiska smaker. MYCKET jobb men väldigt roligt, egengjord pasta smakar fantastiskt mycket bättre än köpt, konstigt nog.

1 kommentar: