fredag 11 mars 2016

Ny dörr på gång

 


 Detta är vad man kallar för ytterdörr och denna leder in i vårt hus. Själv skäms jag för den, den är illa medfaren och visar väldigt tydligt att den är gjord diverse plastliknande material.  Den är hemsk! Skavanker och trasigheter möter oss varenda gång vi ska gå in genom den och det riktigt svider i ögonen. Det är inte en dörr som ger huset rättvisa Ett hus som i dryga 130 år har varit hem för många personer borde ha något mer hedersamt att visa upp.

 
Ingen vidare kvalitét det här inte...


 Vi har nu äntligen kommit så långt att vi har beställt en ny ytterdörr (inte en dag för tidigt så att säga). En dörr av riktigt trä. Det började med att vi sprang på ett skånskt företag som heter Dofab. Företaget tillverkar dörrar och fönster och vi fastnade omgående för deras produkter när vi tittade på dem. Vi har vid ett par tillfällen besökt företaget, visat vårt hus på gamla och nya kort samt ventilerat våra tankar kring en ny ytterdörr. Det har känts jätteroligt att kunna påverka utseendet på dörren för att få den så att den ska kännas rätt, att i lugn och ro få råd och tips av någon som kan och förstår. Alltifrån färgkod till antal centimeter på fönstren och dekoren på dörren/dörrarna (det är alltså en dubbeldörr). 

Nu har Dofab varit på besök och kontrollmätt en extra gång åt oss då vi 
verkligen ville att allt skulle bli rätt med den nya dörren.


Sedan har vi ytterligare en sak att ta hand om ; nämligen den lilla utbyggnaden med tak runt ytterdörren, se ovan på bild. Den som någon gång har byggt denna har säkert haft en god tanke med den, tyvärr har den skyldige hoppat alldeles för djupt i pölen av allmogeglädje. Allmoge i all sin prakt kan verkligen vara på sin plats - när det är rätt. Vid rätt typ av arkitektur. Men inte alltid och inte överallt, och i synnerhet inte bara för att byggvarumarknaderna svämmar över av allmogesnickerier. 
Denna utbyggnad ska rivas i sin helhet. Den passar definitivt inte på huset, vare sig i stil eller i storlek. Ytterdörren sitter redan på en utbyggnad och denna extra allmogeutbyggnad gör hela husets dimensioner oharmoniska och fula. 
Vi har pratat om att eventuellt ersätta det skydd som den väldigt fula utbyggnaden utgör för dörren (mot väder och vind) med ett annat tak, lite mindre och i så fall "svävande", enbart fastsatt i väggen ovanför dörren. Vi får se, det måste se bra och rätt ut! Dörren vätter mot norr, här går inte väder och vind lika hårt åt som dörrarna och fönstren på södersidan. Ursprungligen fanns inget tak eller tillbyggnad över huvud taget: 


Mycket har förändrats och förfulats efter åratal av ovarsam renovering:


De ohyggligt fula betongglasen på vardera sidan om ytterdörren ska också bort så småningom; från samma företag har vi måttbeställt nya fönster som ska monteras dit.
Anledningen till vårt första besök på Dofab var egentligen att vi skulle titta på fönster till det blivande gästhuset vilket vi nu har gjort - och bestämt oss för. Senare i vår väntar leveransen av både dörr och fönster, det ska bli så kul!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar