onsdag 23 mars 2016

Stubbar


 


Med vinterns avgång (äntligen) för denna säsong har det sedan en bra tid getts tillfällen att ta tag i trädgården igen. Kanske har jag sagt det tidigare här i bloggen, vår trädgård var vid vår inflyttning för snart två år sedan totalt övervuxen. Ett större, övergripande arbete med att rensa fram trädgården har varit alldeles nödvändigt. Ingen av oss är några pedanter direkt men här har det varit fullständigt kaos av förvildade buskar, träd och andra växter. Ett digert röjningsarbete har hållit oss sysselsatta åtskilliga timmar (faktiskt rör det sig om veckor) sedan vi kom hit; i röjningsarbetet har även ingått viss trädfällning av både mindre och större träd. De flesta träden (turligt nog) har varit mindre; röta och stormpåverkan har satt sina spår. 
Ett mindre roligt dilemma med trädnedtagningen har varit de stubbar som blivit kvar. Fula och framförallt direkt olämpliga att ha kvar då de alltför ofta är snubbelorsakande....
Vi bestämde att vi skulle anlita "jourhavande stubbfräsare" nu på våren; inför detta spraymålade vi de stubbar vi önskade få bort (se bilden ovan och nedan).


En vacker dag (som det faktiskt var häromdagen) kom så Stubbfräsningsmaskinen med sin förare.
 


Nu var våra stubbar ganska små och arbetet gick väldigt fort. Endast mindre gropar blev kvar. Helt fantastiskt att bli av med stubbarna! Kvarvarande, murknande stubbar i en trädgård är inte alls speciellt vackert.
















Kvar för oss att ta hand om var endast några grunda hål att skyffla igen. Nästa uppgift består i att försöka rädda och återställa vissa delar av gräsmattan som alldeles har dukat under för allt vildvuxet som har brett ut sig.

Bara grunda håligheter kvar, inget syns efter lite
skyfflande och krattande (se nedan, taget i motsatt 
riktning): 

1 kommentar: