söndag 5 mars 2017

Projekt övervåningen del 4

 Vy mot västerväggen. Här är det blivande allrummet.

 Status: rätt mycket har hänt sedan sist även om det inte syns direkt på bilderna. Vi är nu nere på det det ursprungligaste golvet som vilar direkt på takbjälkarna som är synliga från undervåningen. Golvplankorna är av mycket varierande längt, bredd och ålder. Mycket av planken är i riktigt dåligt skick. Det ska bli så skönt att få allt nytt och friskt.

 Vy rakt mot norr och det blivande gästrummet. 

En mängd virke har tagits ner samt enorma mängder gammal gullfiber. Några rejäla bitar riktigt gammal och äcklig linoleummatta har fått göra sällskap med på vändorna till tippen idag.

 Rakt österut; en bit bortom trappans kortända ska en tvärvägg med 
dörr byggas så det blir ett härligt stort (sov)rum på övre plan.  
Ett förråd ska byggas till vänster.
 
 Fönstren på bilden ovan sitter i den gamla ytterväggen, här bakom var tidigare alltså en stor takbalkong med köket under. Köket finns fortarande kvar med skillnaden att takhöjden nu är den dubbla. När man står vid dessa fönster ser man alltså rakt ner i köket på andra sidan väggen. 

Från  den inre österväggens "innerfönster" ser man ut genom 
den riktiga östra ytterväggens runda fönster

 Fönstren rakt söderut i det blivande allrummet. 

Golvet är skevt och vint; det känns som om hela havet stormar när man går däruppe. Byggfirmans första prioritering blir att rikta upp hela golvet. Jag längtar hur mycket som helst....

 Västerväggen med fönstren mot trädgården

När det gäller dörrar till de olika utrymmena här uppe (sovrum, förråd/garderob, gästrum samt liten toalett) insåg vi rätt tidigt att moderna byggmarknader inte var något vi kunde vända oss till för att köpa dörrar på. Visserligen ska vi ny "bygga nytt" häruppe i form av väggar och golv, men allt måste ju inte vara nyproducerat. Framförallt när det kommer till dörrar - här kan man verkligen passa på att ta in det "gamla" och genuina i huset igen. Jag syftar alltså på att skaffa gamla, gamla dörrar i gediget trä, något som passar husets ålder bättre än nya. Detta ska jag ta upp i ett senare inlägg.

2 kommentarer:

  1. Entusiasmen går det inte att ta fel på.
    Följer projektet med spänning.
    Lycka till under resan.
    Anna H

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Anna H för trevlig "pepp", bra när orken tryter emellanåt....vi gnetar på och snart är det upp till byggfirman att leverera!

      Radera