onsdag 19 februari 2014

En av sportlovets dagar....


Och så är det sportlov för barnen igen. Det föll verkligen in bra med det uteblivna vintervädret; detta gav oss en chans att genast fara ner till vårt blivande nya boende i Skåne. Väl framme väntade strålande sol, vårblommor i trädgården och milda grader oss.



 Ljuset under dagarna skiftar, nedan ses solen skina över de förhistoriska gravhögarna (som antas vara från bronsåldern) och detta är vår utsikt från husets framsida.


Nästa bild är nästan tagen på exakt samma plats som föregående fast denna gång passade jag på tidigt i går morse då dimman låg tät över högarna. Mycket magiskt och stämningsfullt!


Dagens inlägg blir en ganska kortfattad text då tiden inte helt räcker till att berätta om allt vi har gjort dessa dagar. Istället nämner jag lite kort att gårdagen gick till en utflykt till Köpenhamn; Ä.H skulle på möte i arbetet och då passade jag och barnen på att följa med. Vi hade några få timmar på oss att fördriva på egen hand. Köpenhamn är verkligen en helt underbar stad med massor av charm; däremot är det en stad som det är omöjligt väldigt, väldigt svårt att hitta parkeringsplatser i... Vi hade planerat att åter besöka Nationalmusem mitt i centrala Köpenhamn och till slut hittade vi en parkering bakom Christiansborgs slott. Härifrån är det en kort promenad till Nationalmuseum och vi passerade då det Kungliga stallet på vägen. Precis när vi passerade kom detta vackra ekipage ut på planen:



I somras när vi besökte Nationalmuseum var anledningen den stora, kringresande vikingautställningen som pågick. Vid detta besök var jag den enda som även hann med att ta mig igenom den permanenta utställningen om Danmarks forntid, för övrigt ett måste för alla Köpenhamnsbesökare som har även det minsta mått av historiskt intresse. Denna utställning är MAKALÖST bra, rik på fornfynd att titta på och lättillgänglig, läsbar information. I går var det så dags för barnen att få sig en skopa vett och vetskap. I lagom tempo vandrade vi från stenålder fram till medeltid och såg fantastiska saker:

 

 Tunnackiga flintyxor, stenålder


 Flintdolkar, stenålder


 Trepanerad skalle, stenålder

 Trundholmsvagnen, bronsålder
 
 Silversmycken, vikingatid

Efter besöket åt vi lunch på museet och det var i särklass den bästa museirestaurangmat som vi har ätit. Utan förväntningar överhuvudtaget beställde vi dagens lunch som var "nationalbuffé". Kallrökt lax (perfekt), grönkålssallad med tunna äppelskivor med senapsdressing, ugnsstekta rotsaker, potatissallad och någon form av "gryn" med mild, jättegod smaksättning samt grovt, färskbakat bröd:


En andra omgång mat gav: (förutom påfyllnad av föregående) en bit omelett, köttbullar och ett smakrikt fläskkött som faktiskt smälte i munnen.... Danskarna kan leverera! 


På eftermiddagen åkte vi hem igen, tunneln och bron över sundet gör detta till en behaglig och lätt resa...




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar