söndag 29 december 2013

I serien konditorier... Dags för fika igen!

 

 För en gångs skull har jag hittat ett för mig nytt konditori värt namnet; nämligen "Fiket" som ligger i ursöta staden Gränna. Nedanför den brusande E4 högt upp på Grännaberget på finner man lugnet i Gränna alldeles intill vattenlinjen vid Vättern. I dag gjorde vi en avstickare från motorvägen ner till Gränna på vår väg hem, ofta stressar man för mycket och nöjer sig med ett kort stopp vid Gyllene Uttern uppe längs motorvägsbruset (visserligen där utsikten är hänförande) när milen på E4:an blir långa och tröttande. Tar man sig ner till Gränna och ger sig själv några minuters längre vilopaus har man en hel liten stad att njuta av, bland annat detta härliga retrofik som heter just "Fiket". 
Vi letade efter ett lunchställe och trodde det skulle bli svårt att hitta något anständigt som var öppet så här en söndag, två dagar innan nyårsafton. Inte då, här var det bara att kliva på och välja bland en hel del hemlagade lättluncher. Det var underbart att slippa motorvägskrogarna smaklösa mat eller de klassiska (ej namngivna) hamburgerställena.
 "Fiket" har ett eget bageri dessutom och erbjuder bröd och kakor i långa banor. Det här är dessutom ett konditori som tagit tillvara på och bevarat den härliga gammaldags atmosfären i lokalen i sig. 


Atmosfären har också förstärkts genom en konsekvent 50-talsinredning, dekoration, belysning och en välkomnande personal.







Det är inte tänkt att man ska missa de traditionella polkagrisarna bara för att man går på kondis; konditoriet erbjuder dessa härliga läckerheter att äta till kaffet:


... och det finns många andra läckerheter fanns det att välja mellan:


För oss var det lunch som gällde och även om det var klassiska lättluncher att välja mellan var dessa av hög klass och med hembakat bröd till, både mjukt OCH Grännaknäcke, heja heja!
 
 

Jag tog en räksallad med "ååhh ... handpillede rejer..." som en besökande dansk drömmande uttryckte sig bredvid mig när han såg min tallrik. Det var nästan en oförsvarligt riklig mängd räkor på min tallrik - på bilden ovan har jag ändå ätit en bra stund av de små rosa läckerbitarna....

 Utsikten (åt ena hållet) från "Fiket" var härlig. Rakt över ett decemberblått, öppet Vätternvatten såg vi rakt över till Visingsö:


Åt andra hållet var utsikten inte tråkig heller; Gränna internatskola  och övrig bebyggelse utmanar de branta klipporna:

 
 Värt att visa är också den vackra väggmålningen inne i konditoriet, väldigt stämningsfullt:


 Vill man bara försjunka i sin egen bubbla med lite läsning en stund finns det härliga magasin att blada i:



Nästa gång ni passerar på E4:an i norr-eller södergående riktning, ge er själva en guldkantad rastpaus på "Fiket"  - om ni får plats. Stället är välförtjänt välbesökt...

Det var allt för i kväll, i morgon (eller en annan dag i modern tid) kanske jag gör ett inlägg om varför vi var ute och for en dag som denna på E4:an. Om jag orkar, hinner och hittar orden!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar