måndag 30 december 2013

Nu är det klart!

 
 lånad
 
Då är det klart, det som började som en ouppnåelig dröm för många, många år sedan. Drömmen som funnits kvar genom tidevarven och aldrig kommit i närheten av förverkligande förrän just denna sommar. Det hela började när vi sålde vårt sommarställe och upplevde den plötsliga separationen tillsammans med en oväntad känsla av nyvunnen frihet. 
Efter en spontan semestervecka i vårt favoritlandskap Skåne uttalade jag eller Ä.H de magiska orden "ska vi inte göra verklighet av drömmen om ett boende i Skåne nu när vi är fria?" medan bilen tuggade mil på E4:an norrgående. Det är nämligen Skåne och dess charm som kan tillskrivas lockelsen på oss och har hägrat i alla år. Ä.H har visserligen en bakgrund då han är född här men flyttade i unga år norrut (tur för mig!).
Det som under bilresan hem i somras började som en spontan kommentar ledde kvickt till ett intensivt husletande i Skåne. Ganska snart utkristalliserades vilka områden som skulle kunna vara tänkbara utifrån eventuella arbetstillfällen och framförallt pendlingsbara orter. På ganska kort tid hade vi hittat ett några hus som var till salu och under hösten var vi nere för att gå på husvisningar. Ganska omedelbart stod det klart att ett av husen vi tittade på var "vårt" hus, plötsligt var det som om det tidigare frustrerat roterande mentala maskineriet stannade av och alla frågetecken rätade ut sig. Det här var rätt. Det var här vi skulle bo. Vi hade hittat hem. Vi var redo att shoppa!

lånad

 Som brukligt är följde nu en tid av administration, telefonsamtal, frågor och budgivning. Vanliga vardagar här hemma förvandlades plötsligt ett nervkittlande, långdraget drama där väntan och beslut lät vänta på sig. Och så en dag var det klart; huset skulle bli vårt och nästa steg i processen tog vid. Det kändes overkligt då vi boendes på-orten-långt-ifrån inte kunde göra annat än att titta på de bilder vi hade på huset och våga börja drömma. Nästa orosmoment i processen var den dag på huset skulle besiktigas. Vad skulle dyka upp, vad kunde vara fel, vad skulle få oss att backa...? Men trots allt eller ska jag säga tack vare en enveten besiktningsman avslöjades inga dramatiska saker eller katastrofala hemligheter. Vi kunde fortsätta med husköpet! 
Slutligen, i mellandagarna gjordes affären klar på ett modernt mäklarkontor i centrala Lund. Inte en snöflinga i luften eller på marken, Celsiusgraderna låg stadigt på ca +7 grader och strax efter mötets inledande hade vi rätten till huset och ägarna var nu före detta ägare. Alla var nöjda och glada! Detta var alltså anledningen till att vi igår passerade Gränna och tillbringade många timmar längs motorvägen (se gårdagens inlägg). 

 
 lånad

Utrustade med nycklar, papper och stor iver åkte vi till vårt nya hus där vi sedan sov över i två nätter. Med oss hade vi det största släpet som går att hyra, fullpackat med så mycket ägodelar vi kunde stuva in. När släpet blev tomt åkte familjen på tur till närmsta Ikea för snabba och nödvändiga inköp.

 lånad

Många av er känner ju till våra planer den närmsta framtiden men kanske inte alla. Vi kommer inte att kunna flytta permanent innan sommaren då Stor-och Lillebror ska få gå klart sina skolor där vi bor just nu, detta för att inte rubba deras cirklar på ett negativt sätt, i synnerhet då Storebror går sista terminen i 9:an och ska kämpa för gymnasiebetygen inför hösten. En flytt mitt i läsåret har aldrig varit ett alternativ, istället ska vi försöka samla oss mentalt under tiden, planera och göra några vändor ner till huset under våren (kanske med ett släp prylar ibland).  På ett sätt lite frustrerande, javisst, men faktiskt inte helt tokigt. Under tiden har vi möjlighet att sortera och rensa ut ur våra gömmor, slänga och skänka allt vi inte vill ha eller behöver. Detta i lugn och ro under hela våren vilket känns jättebra! 
 

 lånad
  Efter skolavslutningen i sommar bär det alltså av och vi har naturligtvis massor, verkligen massor av planer för det nya huset. Men för det första ska vi ägna oss åt att flytta, helt och hållet.

lånad

Väl på plats kommer renoveringsplanerna att sättas i verket. Huset ska bli vårt hus och förbättringar ska göras. Överallt. Gärna på en gång. Tapeter, lister, golv, färger, fönsterrenoveringar, bygge av nytt badrum. Jag har redan tappat räkningen på antal timmar dagar jag har tillbringat med att bara välja tapeter till vissa rum. 

Ivriga? Kanske, eventuellt,  en aning.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar