söndag 2 november 2014

Levandegjord historia

 I går kväll låg dimman oerhört tät och tjock över större delen av Skåne. Det var lördag första november, Alla helgons dag och jag besökte Glimmingehus på Österlen i Skåne efter mörkrets inbrott. På min resa genom de mindre orterna på Österlen var det fullt, jag menar fullt av tända marschaller. Mängder av folk var ute, ett  maratonlopp pågick i kolmörkret och det rådde full aktivitet med korvgrillning och små event överallt. Marschallerna längs vägarna gjorde det lite lättare att köra just i de små orterna nära Glimmingehus, annars var mörkret och dimman var så tung och tät att sikten var nästan obefintlig. Den korta promenaden från parkeringen till borgen Glimmingehus har jag gått många gånger tidigare men bara i dagsljus. I går kväll var det så mörkt och dimmigt att borgen inte ens kunde anas förrän man var några meter ifrån den. Däremot kunde borgfönstren skymtas då de var upplysta av levande ljus. Detta var fantastiskt vackert och suggestivt. 

 

 Kvällens tilldragelse var en rundvandring som hette "Borgen lever!" . Borgen var upplyst (nästan) enbart av levande ljus och lyktor, vi besökare fick uppleva korta skådespel i form av små brottstycken ur borgens historia, iscensatta av duktiga aktörer iförda tidsenliga klädedräkter. Det var en häftig upplevelse! Jag hade önskat att turen var dubbelt så lång med ännu mera skådespel, ännu mer aktörer, ännu mer vackra medeltidskläder, varför inte ett enormt gästabud efteråt med helgrillade vildsvin i någon av slottssalarna och .... jaja, mycket vill ha mer och kvällen gav mersmak!   


Glimmingehus har alltid tillhört mina favoritplatser att besöka och gårdagens besök förstärkte denna känsla. Aldrig tidigare har jag kunnat se borgens insida belyst med levande ljus, det var som om väggar, bjälkar och golv äntligen kom till sin rätt och vaknade. Allt var verkligen stämningsfyllt!

 


 På bilderna här ses en av aktörerna i tidsenlig klädsel för sin scen, en lång, vacker mörkröd klänning med broderier samt en pälsbrämad cape över axlarna. Rollfiguren (baserad på en verklig person som jag tyvärr inte kommer ihåg namnet på) berättade att hon på uppdrag av den danske kungen var i färd med att sy upp dennes personliga kläder.





 Ett sådant här valv vill jag också ha hemma! Eller ännu bättre - 
kan jag inte göra borgen till min privata bostad??

 ...jag har inget emot lite drag och kyla om jag fick bo så här!

 Det var inte helt lätt att fotografera igår då det av naturliga skäl var ganska mörkt inne i borgen. Här nedan däremot fick jag ett par fina bilder på en "1800-talskvinna som arbetade" i borgen.

 


Ett tips inför nästa års Allhelgonahelg kan alltså vara ett besök här på Glimmingehus. Ring och boka tidigt, det blir utsålt på en gång!

 

I skrivandes stund är solen på väg ner efter ännu en för årstiden märkligt varm dag. Jag hoppas alla har en vilsam helg!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar