onsdag 27 april 2016

Hummerravioli på Lauras vis

För länge sedan berättade jag om att vi här i familjen troget följer de årliga upplagorna av Masterchef Australia på TV. Programmet är himla kul och inspirerande, helt olikt Masterchef USA och UK som är båda direkt avtrubbande att se. Jättemycket idéer och inspiration till matlagning har strömmat in sedan vi först började titta på programmet för några år sedan. När tävlingsveckorna har nått sitt slut och en ny vinnare har korats blir det som ett tomrum i tillvaron... det är då det är så bra att internet finns. Här hittar man lätt tillbaka till deltagarnas fantastiska kreationer och recept, det står en fritt att pröva, friskt vågat hälften vunnet! 
Från året 2014 hade jag sparat ett recept som jag ännu inte hade "hunnit" göra. Receptet lagades av deltagaren som kom 2:a; Laura Cassai. Detta sprudlande lyckopiller till kock, knappt över 20 år, stormade in som en virvelvind på tävlingens andra plats och hade under tävlingens gång hunnit leverera fantastisk mat lagad med ren och skär intuition och kärlek. Med sina italienska anor handlade det ofta om italiensk mat, varav jag fastnade för speciellt ett recept som jag nu har vågat mig på och skriver om här nedan. 
Nu lämnar vi alltså mina prövningar på de asiatiska breddgraderna en stund...

Hummer ravioli på Laura Cassais vis ("Pasta e brodo")
4 pers

200g mjöl
2 äggulor
65ml olivolja
1/2 dl (ca) vatten
1 morot, grovt upphackad
1/2 knippe färsk koriander
1 hummerstjärt, rensad från sitt skal. Huvud, klor och skal av hummern sparade 
6 tomater, grovt hackade
180ml vitt portvin
salt, peppar
1.5 liter vatten
1 uppvispat ägg (min anteckning)
pastamaskin


Denna lånade bild visar en typ av 
pastamaskin som jag använder
 

Pastadeg:
 Blanda i en matberedare: mjöl, äggulor, 1 tsk olja och salt. Blanda ingredienserna med pulsknappen och tillsätt vattnet för att binda samman allt. För över degen till en mjölad arbetsyta och knåda till en smidig och helt slät deg. Rulla in i plastfolie och låt vila. 

Hummerbuljong
Hetta upp en stekpanna och häll lite olivolja. Tillsätt morot och koriander och stek i någon minut (inte mer då detta försämrar smaken på koriandern, min anteckning). Tillsätt hummerhuvudet och skalen, stek tills de blir nästan orangea. Tillsätt portvinet och koka i en minut - för att koka bort själva alkoholen. 

Hummerskal, morot m.m brynes i stekpannan

Tillsätt 4 av de hackade tomaterna, stek någon minut och tillsätt 1.5 liter vatten. Låt koka upp, koka på medelvärme i ca 45 minuter tills vätskan har reducerats ordentligt. Ta pannan åt sidan, sila av vätskan och håll vätskan varm.  Detta är nu den färdiga hummerbuljongen.

Fyllningen:
Hacka hummerstjärten i fina, små tärningar. Häll ett par matskedar olja i en stekpanna på medelvärme. Tillsätt de två sista hackade tomaterna, krydda och värm försiktigt mycket kort tills hummern är genomlagad (använder man frusen, tinad hummer är ju hummern redan klar från början så var aktsam så att hummern inte överkokas och blir seg! min anteckning). Ta pannan från spisen och ställ åt sidan. 


Ravioli:
Rulla pastadegen genom pastamaskinen tills degen har rullats ut på den tunnaste maskingraden (=degen ska alltså vara väldigt smidig, tunn och slät). Lägg detta degskikt på en mjölad arbetsyta. Lägg ut
små, ca 1,5 tsk-stora kluttar av hummerköttsfyllning på degen med mellanrum (dessa ska ju utgöra raviolikuddarna), pensla försiktigt med det uppvispade ägget runt fyllningen, 
lägg sedan på ytterligare ett tung lager av pastadeg ovanpå: 

Här har jag markerat ut cirklar på degen så att jag vet hur nära varandra
jag kan placera högarna med fyllning. Ovanpå detta lägger jag alltså ytterligare 
ett skikt pastadeg för att göra mina raviolis.  

Tryck ut med form eller liknande, rundlar som bildar raviolin och tryck till degen så att sidorna försluts. Fortsätt till all deg och fyllning har bildat fina raviolis, ca 20 stycken.

Koka upp rejält med vatten i en stor kastrull, salta ordentligt. Lägg ner raviolin försiktigt (jag lagade dem i omgångar för att de inte skulle fastna i varandra och förstöras) och koka den al dente, ca 3 minuter. Jag använde själv en hålsked för att fiska upp "kuddarna". Servera i djup tallrik. Häll på hummerbuljong och lägg på några färska korianderblad. Ta-daa!


Detta receptet var lite av en prövning, framförallt för att det här med pastadeg ofta är lite krångligt; degen blir gärna för torr, för smulig, för lös eller för kladdig... degen får inte torka och utrullningen av degen i maskinen kan krångla som bara den!
Sedan är det rätt många moment som ska klaffa. Min bild av slutresultatet är tyvärr missvisande tråkig, till och med riktigt ful, inte alls så vacker och lockande som rätten ändå blev. Jag ber om överseende - rätten blev vansinnigt god; varm, smakrik, välbalanserad och underbar. Kanske kan jag göra mindre raviolikuddar nästa gång (det var faktiskt första gången jag gjorde ravioli, vanlig pasta har jag gjort ofta) och jag var lite stressad under momentet med kuddarna.
För att jag inte skulle få fason på pastadegen i maskinen. 
För att få ihop tillräckligt många "kuddar" till oss fyra här hemma. 
För att degskikten inte skulle fästa ihop och därmed släppa ut fyllningen under kokningen. 
För att det inte skulle bli gott. 
För att.. jaa det finns en uppsjö anledningar...

Nu blev det lyckat. Väldigt lyckat. Jag pustar nästan fortfarande ut bara av att skriva om detta...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar