tisdag 2 augusti 2016

Vietnamesiska grillspett - hur goda som helst

 Ett himla gott recept vi prövade häromdagen är detta nedan, grillat nötkött på spett. Jag har tyvärr tappat bort ursprungslänken men har antecknat hela receptet här, det är ett vietnamesiskt recept med fräscha smaker och inte alls komplicerat att göra. Jag hade turen att springa på ett finfint pris på oxfilé strax innan så vi använde oxfilén till spetten.

Vietnamesiska grillspett med nötkött
4 pers
 
2 tsk socker
2 msk soja
svartpeppar
2 vitlöksklyftor, finhackade
2 citrongrässtjälkar, finhackade
2 tsk sesamfrön
800 g oxfilé, skuret i halvstora bitar
spätt (om de är gjorda av bambu/trä så blötlägg dem ett par timmar innan så de inte brinner upp på grillen)
12 romansalladsblad

till servering:
Nuaoc Cham-sås (en nödvändighet i det vietnamesiska köket, finns i de flesta större matvarubutiker på deras hyllor med asiatiska varor)
färsk koriander
färsk basilika
färsk mynta
salladslök, tunt skivad
kokt ris

Marinad:

Blanda i en skål: soja, socker, finhackad vitlök, citrongrässtjälkar, sesamfrön, svartpeppar. Skär köttet i lagom stora skivor/bitar och lägg ner i marinaden upp till 4 timmar. 

 

Hacka upp den färska koriandern, basilikan, myntan och salladslöken och lägg i separata skålar, skölj och lägg upp romansalladsbladen.

 

Förbered och tänd grillen. Ta upp köttet ur marinaden, sätt köttbitarna på grillspetten. När det är dags att grilla; pensla lätt på gallret med olja och lägg på spetten. Grilla några minuter på var sida - beroende på hur tjocka köttbitarna är. Maten är klar på ett ögonblick så se till att ha riset kokt och redo till serveringen. 


Lägg spetten (eller ta bort köttet från spetten direkt om så önskas) på romansalladsbladen och garnera med mynta, basilika, koriander och salladslök. Servera Nuaoc Cham i separata små skålar för att dippa köttet i. 

 

Ja, otroligt läckert är väl det som ligger närmast att säga om denna rätt. Naturligtvis kan man ju variera köttet utifrån vad man har tillgång till.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar