onsdag 17 augusti 2016

Äntligen!




 I dag har vi betat av en efterlängtad uppgift i trädgården. Eller ja, inte direkt vi utan faktiskt en firma kom hit och gjorde jobbet åt oss. Som vi har längtat efter detta!
 Vår trädgård löper längs ena sidan av en landsväg och alldeles i kanten av trädgården är det ett buskage med flera träd. Träden växer väldigt tätt och in i varandra. Tre av träden är stora granar. Jag tycker granar passar väldigt illa i ett bostadsområde; för mig hör stora, tunga granar skogen till. Djupskog och vildmark ja - men inte på en trädgårdstomt. 
 Själva bor vi i ett öppet jordbrukslandskap med mycket lövträd. Stora granar som våra hör inte hemma här. Varför de har planterats vete sjutton.
 Hur som helst, dessa granar har fått växa fritt rakt upp i de kringväxande lövträden, alldeles för tätt och alldeles för trist. 

 
 En av de obekväma jättarna - har vuxit i långa tider rakt upp
i lönnarna

Länge har vi pratat om att ta ner dessa granar men jobbet med detta har varit avskräckande p.g.a deras läge intill vägen, närheten inpå huset och själva jobbet i sig. Hur tar man ner jättegranar utan att skada sig eller kringvarande hus (vi har två fastigheter som ligger i farozonen) eller förbipasserande bilar... eller grannens tomt för den delen...? Samt arbetet med allt ris..... och själva stammarna.... herregud!
Vi tillkallade professionell hjälp från en trädfällningsfirma som har både fordon, försäkringar och fenomenala maskiner för dylika arbeten. 
 
                                                              Snipp, snipp så försvann granarna en efter en
 

 
         

 
                                    Före                                 


 Efter

Kanske är det svårt att se på dessa före-och efterbilder hur stor skillnaden verkligen är. Men det ÄR skillnad, ljuset som nu kommer ner mellan de kvarvarande träden är fantastiskt! 

 
Före

 Efter

När man går runt nära inpå lövträden märker man tydligt skillnaden. Den kompakta barrmössan är försvunnen, istället har vi lönnarnas lövverk som silar soljuset alldeles lagom ovanför våra huvuden. 
 
 Före

 
 Efter

På knappt 1,5 timmar var träden i sin helhet borta. Ris, stammar och bråte. Vi är särskilt glada åt att vara av med detta, veden är ju inte heller något att ha att elda med här hemma. Istället blir virket flis till ett fjärrvärmeverk. Vi är särdeles glada att slippa arbetet med att ta hand om allt detta.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar