torsdag 15 maj 2014

Ibland så.....

Till vårt nya hus som vi snart flyttar till är vi fullt upptagna med att 
planera, göra inköp och fixa. Till ett av rummen har vi efter mycket om och men lyckats enats om en tapet. Tapeten är engelsk, engelsmännen är fullkomliga proffs på det här med tapeter, de lyckas kombinera färger och mönster med ett djup som slår alla andra. Jag har fått det berättat för mig att de jobbar annorlunda än vad t.ex. svenska tapettillverkare gör (om man ska generalisera). Här använder man tydligen ofta "lager-på-lager-teknik" med färger, motiv och skiftningar vilket är avgörande. Hur som helst, efter alla timmar i tapetbutiken fastnar jag uteslutande alltid för en engelsk tapet, det spelar ingen roll, om jag fritt får välja tapet ur någon kollektion blir det alltid en med engelska förtecken. 
Tyvärr blir det något annat som blir "lidande", de engelska tapeterna hör ju inte till de allra billigaste. Å andra sidan kan jag till mitt försvar faktiskt säga att många av de svenska tapeterna inte heller alltid är billiga, de finns faktiskt de som till och med är dyrare, för att inte tala om andra utländska varianter.
För att tänka ekonomiskt i ett tapetinköp brukar vi jämföra vad det kostar i lokala butiken mot att beställa själva på internet från England (om vi planerar att köpa en engelsk tapet). Det brukar bli väldigt intressant! Så gjorde vi även denna gång, vi skulle nyligen beställa tapet till ett av husets rum och vi jämförde priserna från England inklusive frakt. Det blev ganska rejält billigare och vi slog till med en beställning. Inom en vecka fick vi hem ett stort, avlångt, väldigt tungt paket. Vi blev väldigt fundersamma på paketets utformning, kunde detta verkligen vara våra nio rullar tapeter vi hade beställt??

 
 Nähäpp, såklart var det inte tapeter vi hade beställt. Vi hade lyckats med konststycket att beställa 9 meter tyg i samma färg och mönster som tapeten istället.... I villervallan av alla internetbutiker, jämförelser m.m hade vi gjort misstaget att inte se att det var TYG vi beställde. NIO meter tyg som kostade skjortan! Det blev en kalldusch som hette duga och plötsligt kändes det som om världen krympte. Vad i hela friden skulle vi göra? Ä.H ringde genast upp försäljaren någonstans i England och förklarade saken, bemötandet var som i de flesta fall när man har med britter att göra - alldeles fantastiskt trevligt,  hjälpsamt och med en stor del humor. Vi lovades att få returnera paketet med tygrullen (frakten fick vi dock stå för så klart) och sedan skulle de ordna så att vi fick hem tapeterna istället, bara försäljaren fick klartecken från tygtillverkaren att de skulle ta tillbaka tygrullen. 
Det blev ett kallsvettigt dygn innan alla besked var klara men det gick bra...!
Trots returfraktkostnaden vi skulle stå för jublade vi naturligtvis. När väl Ä.H skickade iväg det stora paketet hade han också sådan tur att han fick utnyttja ett erbjudande på fraktbolaget (DHL, inte UPS!) om 60% rabatt på fraktkostnaden! Med andra ord, vår lilla fadäs hade gjort oss svettiga men i slutändan inte gjort så stor skada ändå.
Igår kom det nya paketet hem och det VAR verkligen tapeterna, rätt färg och rätt antal rullar!


 Ä.H har alltid drömt om att få ha ett rum med röda eller rödaktiga väggar/tapeter. Jag lät honom få som han ville denna gång (!), inte bara för att samla poäng inför egna, framtida önskemål utan för att jag faktiskt hittade en tapet som även jag tyckte väldigt mycket om:


Ja, det är en ganska vild och vågad tapet. Men det blir ju så trist när alla väggar i en bostad är enfärgade eller vita.... färgerna i den här tapeten är så underbart varma, dova men ändå livfulla. 
Tapeten heter "Celestine" och kommer från Colefax and Fowler, en tapetleverantör som har många, många helt fantastiska tapeter att välja mellan.  
 Rummet som tapeten ska sitta i är detta på bilden nedan; där väggarna redan är rödmålade och spisen är vitmålad. Det blir en bra kontrast mot de djärva blomrankorna på tapeten.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar