måndag 27 oktober 2014

Nu brinner det!

Vi har i dagarna uppfyllt en av drömmarna i vårt nya hus. När vi flyttade in fanns det en befintlig rökkanal i ett vardagsrum men som förra ägaren inte hade låtit installera någon eldstad till. Vi ansåg att en kamin låg högt på vår priolista och efter lite väljande har vi hittat "hem" med rätt kamin.
Det har varit en intressant och lärorik resa då vi inte har gjort detta tidigare, jag ska nedan redovisa turerna som man måste göra (jag menar inte på något sätt att vara kritisk eller ironisk, jag har full förståelse för att samtliga moment krävs, speciellt när man har med eld att göra). 
Det första vi gjorde var att kontakta en sotarfirma för att be dem komma och göra en ...

1) besiktning av den befintliga rökkanalen. Utan en frisk, hel och fungerande kanal är det liksom ingen idé att börja brassa på eld. Sotaren skriver ett besiktningsintyg på detta. Detta intyg ska tillsammans med vår egen ifyllda ...
  
2) ... bygganmälan med bifogad planritning som visar var i bostaden kaminen är tänkt att installeras, en teknisk specifikation (från kamintillverkaren) på själva kaminen lämnas in till kommunen för att söka tillstånd för installationen

3) Kommunen återkommer sedan med installationstillstånd av kaminen

4) Nästa steg är att be sotaren installera kaminen

5) Steget efter detta är för (annan) sotaren att göra en installationsbesiktning för att se att allt blivit rätt vid installationen. Nytt besiktningsprotokoll ifyllt av sotaren ska lämnas till kommunen.

6) Sista steget är att kommunen ska ge tillstånd för att få börja 
elda och betala sotarnas besiktningar, bygganmälan till kommunen samt kostnaden för installationen av kaminen.

Nu har vi tuggat oss igenom ovanstående punkter och det har varit mödan värd. Vi skaffade en braskamin från Contura, en braskamin i svart järn med glasväggar. Vi vill se elden (mysfaktor) men samtidigt utnyttja kaminen som kompletterande värmekälla. På golvet framför kaminen har vi ett golvskydd i glas, väldigt diskret och som inte döljer golvet under.

 Tänt var det här!



Nu är vi redo att möta höst-och vinterkylan och vi är otroligt nöjda!

1 kommentar: