lördag 2 november 2013

Blixtlås i kuddar....

Goda väninnan M har tydligen försökt meddela sig på bloggen med ett önskemål, tyvärr har illasinnade teknikzombies varit i farten och förhindrat försöken.  Emailgudarna var tydligen betydligt mer samarbetsvilliga, häromdagen kom ett email med önskemålet att visa och berätta steg-för-steg när jag syr i blixtlås på kuddar. Det har ju blivit några kuddar på sistone och själva blixtlåsövningen kan lätt bli problematiskt. Det finns lite olika varianter på hur man sätter fast blixtlåsten, den varianten som jag har gjort på sistone kallas för "osynligt" blixtlås. 
Steg 1 är naturligtvis att man har det tyg man avser att sy i, tråd i liknande färg samt ett blixtlås avsett för ändamålet; här finns olika varianter, titta noggrant i sybutiken vad som anges på respektive blixtlås. När det gäller längden på blixtlåset som ska sitta på en kudde bör längden vara lite mindre en kuddsidans längd (t.ex. 30-35cm blixtlås till en kudde på 40cm). Färgen på blixtlåset bör helst vara i en till tyget liknande färg, även om blixtlåset inte ska synas är det ändå bäst. 
Den symaskin man har tillgång till har förhoppningsvis en manual med lite instruktioner, det kan vara värt att kontrollera om just din symaskin har några tips kring detta. Framförallt bör det finnas en specifik pressarfot för fastsyning av blixtlås. 
Jag har en alldeles underbar symaskin men som tyvärr har en utomordentligt usel instruktionsbok. Skulle jag vara nybörjare skulle det aldrig ha fungerat. Ofta kan det vara så med många instruktionsböcker tyvärr. Nu har jag tagit en hel massa bilder kring hur jag gör i just denna "osynliga" blixtlåsvariant. I detta blogginlägg går jag enbart igenom sömnaden för blixtlåsisättningen, resten av kuddfodralets sidor är inte med här.


Först läggs kuddefodralets fram-och baksida ihop, rätsidan innåt. Tygets kanter kan gärna sicksackas först för att undvika att det repas upp (jag hade glömt det just här men gjorde det en stund senare). Kuddfordralet bör vara tillklippt enligt önskad storlek inklusive sömsmån. På den sidan som blixtlåset ska sättas bör sömsmånen vara ganska generös, gärna ett par centimeter på var sida. 
 Symaskinen förbereds med lämplig över-och undertråd, sedan måste man ställa in stygnlängd och trådspänning. 


Nu ska kuddfodralets fram-och baksida sys ihop från kant till kant där blixtlåset ska sitta, detta blir en tråckelsöm som sedan tas bort, den är bara till för att göra arbetet riktigt rakt och snyggt. Av den anledningen ställs stygnlängden in på längsta stygnlängd,  mitt fall på 4:an på ratten till vänster. Sömmen är raksöm. 
 





Sy sedan ihop fram-och baksida utan att fästa tråckeltråden. Vik isär sömsmånen och pressa gärna med strykjärn. 


Nu är det dags att vika ner sidornas sömsmåner, lämna dock en liten "kant" på 2-3mm på högra sömsmånen, se bilderna nedan. Nåla gärna till hjälp.

 
Ställ om stygnlängden på symaskinen till normal stygnlängd, i mitt fall till 2. 

 

Ta fram blixtlåspressarfoten, se bilden till höger. För att sy vänstra sidan av blixtlåset sätts pressarfoten fast på pressarfotens högra sprint på symaskinshållaren - detta är alltså den första sidan som ska sys av blixtlåset. 

Ta fram blixtlåset med framsidan upp. Planera så det får plats inom ramen på kuddfodralets sida. Skjut in blixtlåset så endast blixtlåständerna ligger utanför den "lilla kanten" på vikningen, se ovan till höger. Nåla fast. 

 


Börja sy från slutet av blixtlåset (ha alltså blixtlåskläppen närmast kroppen). 



Sänk nålen så den går ner och syr genom den lilla utstickande kanten invid blixtlåständerna. Sömmen går alltså genom tyget och blixtlåstyget (vänstra delen av blixtlåset).



Sy tills sömmen närmar sig blixtlåskläppen, låt nålen vara kvar djupt nere i tyget men höj pressarfoten.

 
 
Öppna blixtlåset och dra ner blixtlåskläppen förbi pressarfoten, sänk sedan pressarfoten igen och sy klart blixtlåssömmen. 


Ta ut kuddfodralet ur maskinen och stäng blixtlåset igen. Öppna upp kuddfodralet och lägg det med rätsidan upp. 

Under vikningen döljer sig alltså blixtlåset där nu högra delen ska sys fast från rätsidan av tyget. Byt sida för pressarfoten, den ska alltså sitta på pressarfotens vänstra sprint. 


Från framsidan; sy tvärs över blixtlåsets nederkant, börja precis i vikningen och sy 1-1,5 cm och fäst tråden.

Nålen sänks ner exakt i vikningen (knappt synlig på bilden), sy rakt ut 1-1,5cm
 
Låt nålen vara nedsänkt men höj pressarfoten och vrid tyget/kuddfodralet så att det nu går att sy hela vägen upp till blixtlåskläppen. Under tygen kan man nu känna blixtlåständerna även om de inte syns.  


Sy hela vägen upp men stanna minst 5cm från blixtlåskläppen. Låt nålen stanna kvar nere i tyget men höj pressarfoten. Nu är det dags att dra bort tråckeltråden som var den första sömmen av alla som syddes. (Lättare sagt än gjort; jag brukar aldrig kunna dra bort den så lätt utan får oftast ta fram sprätten. Försiktigt för jag sedan sprätten ytterst i vikningen, se bilden, för att repa upp tråckeltråden.) 
  

När tråckeltråden är borta kan man alltså öppna blixtlåset med kläppen, dra ner kläppen förbi nålen och pressarfoten, sänka pressarfoten och sedan sy klart sömmen. Nu är även högra sidan av blixtlåset fastsytt genom både kuddfodralets tyg blixtlåsets tyg. 


Från baksidan av kuddfodralet ser det ut så här när blixtlåset är fastsytt: 



... och från framsidan ser det ut så här, blixtlåset är alltså dolt under "fliken":


Jaja, den nogräknade ser differensen mellan bak-och framsidornas tygrutor. Det beror helt enkelt på att det tyg jag hade (en sedan länge sparad bit Laura Ashleytyg) inte räckte till mönsterpassning. Det spelar egentligen ingen jättestor roll eftersom det rör sig om fram-och baksida. 
Så här blev den här kudden till slut; åter gjorde jag en kombination av tyg och läder, denna gång äkta läder. Häromdagen köpte jag en läderjacka som var näsan i nyskick på second hand. Lädret var så vackert att jag var tvungen. Jackans lilla märke fick hänga med på kudden som dekoration: 











Så här ser sidan med blixtlåset ut när allt är klart. Vanligen brukar jag sätta blixtlåset i kuddens nedre kant men fick välja kuddens sida denna gång, det berodde på lädret blev för tjockt att sätta blixtlåset i (lädersektionen löper från övre till nedre kanten av kuddfodralet).
 Jag hoppas att bilderna och texten gör momentet med blixtlås begripligt......

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar