tisdag 18 juni 2013

Som Emil; med huvudet i soppskålen...


lånad

 Med gårdagens traumatiska tandläkarupplevelse färskt i minne försöker jag gå vidare och ägna huvudet åt annat. Lillebor i huset har under några dagar yrat om en maträtt som han har längtat efter under tid; nämligen udonsoppa. I går var jag inte i stånd att ens tänka middagsmat men väl idag kände jag mig mentalt stadigare för detta. 
När det kommer till japansk mat (som udonsoppa är) är det som vanligt lite klurigt att komma över rätt ingredienser. Jag vet inte hur många recept på webben som jag har gått igenom för detta, speciellt som när man (jag) inte är van att laga japansk mat. Någonstans läste jag om "vanlig japansk husmanskost" och att det ska vara enkelt och snabbt att laga japansk "vardagsmat" osv. Och kanske är det så, för en infödd eller liknande. Själv känner jag mig en aning osäker, men detta får liksom inte hindra mig när jag verkligen vill laga något. Jag får bara läsa in mig lite extra och vara ute i god tid. 

Udon är tjocka nudlar gjorda på vetemjöl och används i de asiatiska köken och de förekommer i allehanda maträtter. Under våra resor i USA och England äter vi företrädesvis gärna spännande mat och i synnerhet hamnar vi ofta på japanska krogar. Alla i familjen är besatta av det japanska köket. Någonstans på vägen hamnade Lillebror med sin första skål med udonsoppa och sedan dess är han frälst. Inte alls konstigt, soppan är otroligt mild och har subtila smaker av vad den nu innehåller vilket kan variera. 

Jag har sedan tidigare lyckat hitta de japanska udonnudlarna här hemma vilket gjorde mig väldigt glad. Vid en av sina resor ner till Tyskland köpte Ä.H hem dashibuljong i pulverform till mig dessutom. Dashi är tydligen vad Knorr eller Kung Markattas buljonger är för oss i Sverige - en slags basvara till en mängd soppor eller liknande. 
Jag har tidigare gjort egen dashi; det är i korta drag vatten som kokats med en speciell tång från havet (Konbu) med flingor av rökt bonitofisk (katsuobushi) och sedan silats av. De två varorna (tång och bonitoflingorna) hittade jag i en asiatisk matimportsbutik här hemma. Jag har berättat om det här på bloggen tidigare men vill ändå dela med mig av dagens recept, även om den är väldigt lik vad jag lagade tidigare och skrev om. Förra gången gjorde jag en soppvariant som förrätt men idag var det en huvudrätt. 
I dag stod jag alltså med äkta, japansk dashibuljong i pulverform och udonnudlar hemma:

dashibuljong 

udonnudlar 

 Hur upphetsande denna dashibuljong må vara för en äkta japan kan jag inte säga, det är i alla fall smaker som är svåra för en svensk att framställa när man är boende mitt i Södermanland och befinner sig långt från de kring Japan omgivande haven med all sin tång och fiskartrikedom. Den är dessutom tillverkad i Japan och importerad så den borde duga. 
Sen var det var "bara" resten av ingredinserna som skulle inhandlas och för detta valde jag att utgå från tre snarlika, japanska recept som blev "mitt eget" recept. Så här gjorde jag och det här använde jag idag, först en översiktsbild på nästan alla ingredienserna:

 
Längst ner till vänster syns grovt hackad ostronskivling: jag har gått bet på att hitta shiitakesvamp som ofta används i udonsoppa. Någonstans läste jag att ostronskivling kunde ersätta/användas för shiitakesvampen. På tallriken ovan syns hackad salladslök och stora räkor - detta är dekoration som placeras på soppan när den serveras. Sedan är det en flaska med mirinvin, florsocker, uppskurna kycklingbitar, lilla kartongen längst till höger innehåller dashibuljongen, i mitten syns udonnudlarna. Det som inte kom med på bilden var en flaska med japansk soja. Nu till mitt recept för dagen (som fungerade jättebra)

Soppa med udonnudlar, 4 personer

2 paket à 5g dashibuljong
5 cups vatten (= ca 1.18 liter) till dashibuljongen
400g kycklingbröst
4 salladslökar
400g udonnudlar + kokvatten till dessa
8 stora räkor
2 msk mirinvin
2 msk florsocker
3 msk japansk soja
1 tsk salt
3 stora ostronskivlingar

Koka upp vatten till udonnudlarna. Koka nudlarna enligt förpackningens instruktioner, häll av strax innan nudlarna precis är klara. Skölj i kallt vatten och ställ åt sidan.

 
Skär salladslöken i tunna skivor och gärna lite på snedden. Skala räkorna men behåll yttersta skalet på stjärten. Skär upp kycklingen i lagom munsbitar.

I en annan kastrull: värm vattnet till dashibuljongen, lägg i dashibuljongpulvret och se till att pulvret löser sig. Häll ner soja, mirinvin, florsocker och salt i dashibuljongen och låt det koka upp på lagom värme och rör om. 


 Lägg ner de uppskurna kycklingbitarna, det mesta av salladslöken (lite sparas till uppläggningen) och svampen i buljongen. Puttra lagom till kycklingen är genomlagad, smaka av. 


 Under tiden som soppan blir klar fördelas udonnudlarna i skålar:


När soppan är klar fördelar man allt över nudlarna i skålarna och överst strös salladslök och ett par räkor i vardera skål:


 Det var med stor spänning som vi sedan smakade av soppan och alla blev överförtjusta; det smakade verkligen som någon av de japanska sopporna vi har fått ute på restaurang, det var jättegott! Nu sitter alla med en härlig mättnad men utan av vara stoppade som korvar. Det är något "visst" med japansk mat....

1 kommentar:

  1. Ja jäklar vad gott det var. Nästa vecka igen ... please?

    Ä.H.

    SvaraRadera