måndag 3 juni 2013

Something fishy...? Stekt strömming & thailändska fiskbiffar




 Det är nästan ofattbart vackert ute nu, vi har verkligen varit lyckligt lottade med så många soldagar redan. Det är som om naturen exploderar i slow motion framför våra ögon.
Kan vi månne hoppas på en fortsatt sommar i samma stil...? 
Förra året var det vissa som hånade oss lite smått för att vi valde att semestra i England - landet som ständigt dränks av regn oavsett årstid. Det som hände var att vi lämnade ett Sverige som hade stadigt regn den veckan vi var i England. I England nåddes vi inte av en droppe. Alls. Men en vecka med sol och värme där räckte liksom ändå inte hela vägen för den långa vintern som kom.
 Jag känner mig som en sinad brunn efter förra årets uteblivna sommar; jag vill dricka, äta, andas, sova, titta och på sommaren ute just nu. Bara ladda sommarkapitalet inför den kommande kalla säsongen.


 

Av en händelse sammanträffade jag med härliga sykompisen som var på väg hem från en heldagsfisketur igår. Hon erbjöd mig en andel av den uppfiskade strömmingen; något jag inte sa nej till. 
Jag har faktiskt aldrig tagit hand om färsk, orensad strömming förut, jag har passat på att köpa färdigrensad för enkelhetens skull.

 

Jag har en viss misstanke om att kompisen inte bara drabbades av ett plötsligt anfall av generositet gentemot mig; kanske kan det varit så att hon faktiskt insåg hur mycket fisk hon hade med sig hem och hur lång tid det skulle krävas att rensa den samma kväll. För mig tog det ordentligt med tid med den mängd jag fick, må vara att jag var novis.
 Men, det var det alltså dags att pröva rensa själv, goda kompisen menade på att det var superenkelt. Visst, det var meckit, geggit och smetigt men inte alls komplicerat, dessutom listade jag ut hur jag kunde "bena ur" fiskarna, i alla fall, ryggen och de större benen. Den färdigrensade strömmingen övernattade sedan i kylen.

 

Det var med viss stolthet som jag idag förberedde strömmingen inför middagen. Panering med rågmjöl och ströbröd för att sedan steka strömmingen i massor av smör. Till fisken gjorde jag eget potatismos och rårröda lingon. Barnen hoppade nästan jämfota av glädje, lite förvånande kanske...men väldigt roligt! 


 Så, det blev ju mat av det här också! Barnen var överlyckliga och åt sig fyrkantiga - det är det bästa betyget på min smakbarometer.


När vi ändå är i fiskartagen kan jag berätta vad jag lagade häromdagen. Jag hade googlat fram en form av thailändsk fiskbiff som jag bestämde mig för. 
Då receptet blev ganska förändrat längs vägen återger inte originalreceptet utan istället anger jag hur och vad jag gjorde i stället. I originalreceptet användes torsk - jag använde gös. I originalreceptet skulle scampi användas men jag surrade runt i butiken utan handlingslista och bara utrustad med uselt minne; scampi blandade jag i skallen ihop med scallops (vilket är pilgrimsmusslor på svenska). Initialerna sc som sc alltså till två olika ord, men två helt olika saker. Detta insåg jag lagom till att maten strax skulle vara klar och jag inte hade tid att ge mig ut för att handla scampi. Det var bara att köra ändå.  

Thailändska fiskbiffar 

2 stora (eller några mindre) gösfiléer
6 pilgrimsmusslor, tinade och avtorkade
lite salt
2-3 schalottenlökar, finhackade
1/2 finhackad röd chili (urkärnad)
2 msk fisksås
saften av en halv lime
2 äggvitor
slätbladig persilja
smör att steka i

 

Först skar jag upp gösen i små, små bitar, som minitärningar.



 Efter det gjorde jag samma sak med pilgrimsmusslorna och 
sedan blandade jag dem med fisken och lite salt i en skål.

  Sedan finhackade jag schalottenlök, persiljan, chilin ...

 

 ... och blandade ner detta i fisk/pilgrimsmusslorna. 
Efter detta vispade jag äggvitorna till ett hårt, hårt 
skum och vände försiktigt ner skummet i fisksmeten. 


Slutligen formade jag biffar på en skärbräda, de fick 
vila en stund innan stekningen.



 Slutligen stekte jag fiskbiffarna på medelhög värme, 3 minuter på var sida. Till biffarna serverade jag en vietnamesisk dippsås som angavs i originalreceptet jag länkade till överst samt stekta wokgrönsaker.
 

 Inte för att jag misstrodde pilgrimsmusslornas ersättarroll till rätten men att resultatet skulle bli så gott var jag nog inte beredd på. Högljudda lovord från familjen var ett bra resultat tycker jag.

 

 Nu njuter vi lite till... och lite till.... och lite...

1 kommentar: