söndag 11 augusti 2013

Upp i det blå....

Det är inte bara vissa TV-personligheter som gör starka resor, även familjen gjorde en stark resa idag. Då SMHI utlovade hällregn för hela slanten bestämde vi oss för att infria ett av årets besöksmål; nämligen flygvapenmuseet i Linköping.


Det visade sig vara ett fantastiskt intressant och inspirerande museum. Museet erbjuder en historisk odyssé över det svenska militärflygets framsteg från flygets första, stapplande vingslag fram till idag. Inget specialintresse är nödvändigt; bara att få se dessa fantastiska flygmaskiner på nära håll är kul, de är alla makalösa manicker! 




Svårt att tro att vissa skrov har tagit sig upp i luften över huvudtaget - och det med människor som flugit dem dessutom! 
 

Den egentliga anledningen till besöket på flygvapenmuseet var att vi alla ville se den ganska nya utställningen som finns där om den "försvunna DC3:an". Kanske är det någon som minns den långdragna historien om DC3:an som försvann över Östersjön år 1952 eller möjligen har följt dokumentärprogrammen på TV om denna tragiska händelse. 


På bilden ovan visas en modell av flygplanet som var ute på ett radarspaningsuppdrag en junidag 1952 med sin besättning (bilden nedanför modellen). Plötsligt försvann all radioförbindelse med planet, planet återvände aldrig hem till Bromma och i årtionden har sanningen varit höljd i dunkel för alla. Spekulationerna och teorierna har varit många och ganska snart anades det att planet blivit nedskjutet av ryska jaktplan.  Det dröjde ända till 1991 innan Ryssland officiellt erkände nedskjutningen av DC3:an och vissa pusselbitar kunde fastställas. 

 
När DC3:an försvann sökte Catalinaplan efter det varav en Catalina nedsköts över Östersjön av ett ryskt MiG-plan med den skillnad att besättningen på Catalinan överlevde. År 2003 hittades den försvunna DC3:an på botten av Östersjön nära Gotska Sandön och från 126 meters djup plockades vraket upp och konserverades. I dag kan man alltså se vraket av DC3:an på flygvapenmuseet vilket är en väldigt stark upplevelse....


Museet har levandegjort historien om DC3:an och Catalinan på ett väldigt suggestivt sätt. Bland annat står en Catalina parkerad på ett betonggolv som till en del har en tjock glasskiva genom vilken man kan se den "sjunkna" DC3:an på botten (våningen) under. På den undre våningen tillägnas hela bottenplanet DC3:an. 


Det var en sällsam känsla att få se vraket och delarna som har visats så mycket i media och på TV. 


För att inte tala om de mer personliga ägodelarna....


Så många frågor fick alltså många svar i och med erkännandet av Ryssland samt att planet hittades. Många anhöriga till de saknade kunde äntligen på ett avslut. En otroligt tragisk händelse som höll på att bli en repris i och med nedskjutningen av Catalinan några dagar efter DC3:ans försvinnande. Allt p.g.a Ivan. Den store, förskräcklige Ivan...
Trots två väldigt långa bilresor fram och tillbaka var det en väldigt nöjd familj som kom hem igen. Kul när vi hittar saker som alla kan ha glädje av!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar