måndag 14 oktober 2013

Ett avsnitt god mat - LAXPUDDING

Orkar man ha en gnutta planering och lite mer tid än bara den tid det tar att micra en Billys pizza så är följande rätt toppen; laxpudding! Rätten känner väl de flesta till men hur ofta serveras rätten egentligen? I vår familj dras allas smilband upp rejält när det vankas just laxpudding. Gräddig, krämig och smakrik laxpudding med skirat smör till, helt underbart. Det finns en hel del varianter på recept och jag har sett att både rökt eller gravad lax används. Själv brukar jag använda färsk lax, orökt och ogravad. Det betyder visserligen att jag måste skiva den själv vilket kan vara knepigt men det är värt det. Jag vill ha den enkla laxsmaken, inte gravat eller rökt. Puddingens lager av lax varvas med potatisskivor - skivor av redan kokt och avsvalnad potatis. Det är detta moment som man bör göra kanske en dag innan. 

Det här använde jag och så här gjorde jag häromdagen till vår laxpudding: 

Laxpudding 
4 pers
ugn 200°

ca 800-900g färsk lax i bit, rensad från ben och skivad i tunna skivor. (Tips: lägg fisken i frysen ca en timme så går det lättare att skiva den tunt med filékniv.)
1-2 gula lökar, strimlade i fina strimlor
800-900g kokt, kall fast potatis (koka gärna dagen innan)
4 ägg
3 dl mjölk
1 dl grädde
smör, salt och peppar
färsk dill, en hel knippe

till serveringen:

ca 200 g skirat smör
dillkvistar

Löken skalas och strimlas för att sedan stekas mjuk i smör i en stekpanna. Skiva potatisen i ganska tunna skivor. Smöra en stor form, helst med löstagbar kant. 
Lägg laxskivor i botten av formen i ett lager (botten ska täckas). (Vissa recept rekommenderar att man även täcker formens sidor med lax, det händer att jag gör det om jag har tillräckligt med lax annars struntar jag i det.) På första laxlagret läggs sedan ett lager med den skivade potatisen.
 
Laxskivor + potatisskivor

Fortsätt sedan med ett lager av den stekta löken samt lite av dillen. Efter detta fortsätter man varva lagren; lax - potatis - lök - dill (samt lite salt och peppar).


Laxskivor - potatisskivor + stekt lök


Laxskivor + potatisskivor + stekt lök + dill

Fortsätt varva ingredienserna tills formen är nästan full, avsluta med potatisskivor.
I en stor skål: vispa ihop äggen med grädden och mjölken, salt och peppar och häll blandningen sedan ner i formen över potatisen. Grädda sedan i ca 40 minuter i ugnen. 


 Färdig!

Under tiden som puddingen gräddas skiras smöret: smält smöret långsamt i en kastrull så det gula fettet i smöret lägger sig överst i kastrullen (smöret ska smälta och inte brynas). Häll av och spara det guldgula fettet i en skål som är lätt att hälla ur när det ska serveras.

 Skirat smör

Här syns puddingens lager tydligt

Vid serveringen ringlas det skirade smöret över puddingen, det blir en höjdarmåltid!

.....en portion i väntan på skirat smör....

1 kommentar:

  1. Ahhhhhhhh - på resande fot och missar laxpuddingen! Har istället avsmakat holländska specialiteter, bl.a. http://en.wikipedia.org/wiki/File:Broodje_kroket.jpg. Betyg 3 (på 5-gradig skala). Hade föredragit laxpudding 5 gånger av 5.

    Tjingeling

    Ä.H

    SvaraRadera