tisdag 1 april 2014

Krokig middag

Då var det dags igen för ett litet inlägg om mat. En hel del goda rätter har slunkit ner på sistone, en del bekanta men även några helt nya. Det är så himla roligt att testa nya smaker och tekniker, som tur är har jag en tålmodig och matglad familj som gärna äter. 
I dag tänker jag återge dagens middagsrecept, det är i sig absolut inget märkvärdigt eller ens avancerat men ändå väldigt, väldigt gott. Pasta helt enkelt - aldrig fel, alltid rätt!

Pastaskruvar med sparris, pancetta (och smak av citron)
4 pers

1/2 kg grön, färsk sparris, skuren på snedden i bitar om 2 cm
300g cavatappipasta (skruvar)
1 vitlöksklyfta, finhackad
1 paket pinjenötter, rostade
100g pancetta, tärnad
2 msk färsk citronjuice
2 tsk olivolja
salt, svartpeppar
2 dl riven parmesanost

Värm ugnen till 200°. 
När ugnen är varm, rosta pinjenötterna på en plåt några minuter, passa noga då pinjenötterna lätt bränns. 
När pinjenätterna är rostade, häll dem i en skål och låt stå vid sidan i beredskap. 
I en skål; blanda citronjuice med olivolja, salt och peppar, blanda ordentligt och låt stå vid sidan i beredskap. Riv parmesanosten och låt stå vid sidan. 
Öka ugnsvärmen till 250°. 
Tärna pancettan, lägg den på en plåt och låt den stekas i ugnen tills den är knaprig. Ta ut den och låt den stå i beredskap.  

Koka pastan enligt instruktionerna på förpackningen. Tillsätt sparrisen när det är 3 minuter kvar av pastans koktid. Häll av vattnet från pastan + sparrisen, häll sedan tillbaka pastamixen i kastrullen, tillsätt den hackade vitlöksklyftan och rör om väl. 
Blanda ner under (noggrann omrörning) citronolivoljemixen, den rivna parmesanen och pinjenötterna. Vid servering; strö den knapriga pancettan över varje portion som serveras. 

Till denna rätt gjorde jag en liten "side dish" för att skoja till det lite. Jag valde en klassisk bruschetta och här är hur jag gjorde den:

Bruschetta 4-6 personer
ugn 230°

3 stora kvisttomater
2 vitlöksklyftor, finhackade
1 msk olivolja
1 tsk balsamvinäger
7 färska basilikablad
salt, peppar
färskbakat, ljust bröd
1/2 dl olivolja

 Koka upp vatten i en kastrull, lagom för att täcka tomaterna ett par åt gången. När vattnet kokat upp stäng av värmen på plattan.  Snitta ett kryss i skalet på tomaterna innan de läggs ner, ett par åt gången. Låt tomaterna ligga i vattnet till skalet börjar släppa, ungefär någon minut. Ta upp tomaterna och dra av skinnet. Dela sedan tomaterna, rensa bort tomaternas innehåll och hårda delar. 
Tärna upp tomatköttet mycket fint och lägg i en skål. 

Blanda ner i den hackade vitlöken, olivoljan, balsamvinägern samt de hackade basilikabladen i tomaterna, rör om. Röran är nu färdig att användas.

Skiva brödet (ca 1,5cm tjocka skivor), om det är ett "stort" bröd, dela skivorna i något mindre bitar. Pensla ena sidan av brödet med olivolja, lägg skivorna med den oljade sidan ner på en plåt med bakplåtspapper. Rosta skivorna i ugnen i ca 5 minuter. 
Vid servering; lägg upp ordentligt med tomatröran ovan på brödskivorna. Om det dröjer innan allt ska serveras, vänta med att lägga tomatröran på brödet då röran innehåller mycket vätska och gör brödet soggigt om det inte äts omedelbart. 

En härligt god och enkel middag, så här såg den ut:

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar