fredag 1 augusti 2014

Ida Davidsen i Köpenhamn - en matupplevelse

Danska smörrebröd är vi inte bortskämda med att hitta ute på restaurang. Idén med smörrebröd är genial; allehanda olika typer av "pålägg" på en bit mörkt, färskt bröd är toppen! De få gånger jag personligen har lyckats träffa på smörrebröd har de alltid varit lyckade. Då Storebror var bortrest några dagar ville vi göra något minnesvärt med och för Lillebror. En liten dagstur någonstans med en smörrebrödslunch lät frestande för oss alla....


 

 Oberoende av varandra hade några personer rekommenderat oss att besöka restaurang Ida Davidsen i Köpenhamn för att få uppleva äkta, danska smörrebröd när de är som bäst. När det kommer till god mat behöver ingen truga någon i vår familj mer än nödvändigt, och vi beslutade att göra allvar av rekommendationerna. Vi åkte över bron till Köpenhamn efter att ha bokat bord; restaurangen har endast öppet för lunch och platserna blir fort begränsade. Restaurangen serverar endast smörrebröd med har ett rykte om att göra det bäst av alla. 

Restaurangen med sin mer än sekelgamla ålder drivs idag av femte generationen ur familjen Davidsen och är namngiven efter Ida som är ättling till grundaren Oskar.

 Utanför restaurangen stod det en hungrig klunga gäster däribland vi, till klockan ett då vårt bord var bokat.
Vi blev väl emottagna tillsammans med de andra gästerna in i en gemytlig, lagom stor restaurang. På led fick vi gäster sedan titta och dregla över smörrebrödsutbudet som visades i en glasmonter framför oss. Bakom glasmontern stod vackra damen Ida Davidsen själv och presenterade varje smörrebrödssort och dess innehåll innan vi skulle välja. "Fisksmörrebröd till höger - köttsmörrebröd till vänster." Inga namn på rätterna, inga prislappar eller fula menyer, istället gällde det att hänga med i svängarna på Idas sjungande danska. Alla rätter presenterades frestande, rakt upp och ner framför våra hungriga ögon.

 Rätterna på display i glasmontern

 Hur lätt var det att välja för en människa med så total beslutssvårigheter som jag själv har...? Alla dessa läckerheter! Men det gick - faktiskt. Jag fick bara skärpa till mig.... Vi bestämde oss att var och en ta olika smörrebröd för att maximera smakupplevelsen genom att smaka av varandra. Vi alla valde varsitt fisksmörrebröd, köttsmörrebrödet skulle tas som nummer två. 


 Ida Davidsen själv, vacker, ståtlig och med en underbar utstrålning. Personligen
gillade jag extra mycket valet utav midjebälte....

 Under tiden som vi väntade på att rätterna skulle tillagas i köket tittade vi på spritvagnen som stod parkerad intill vårt bord.


På varje bord fanns snapslistan, menyn över de snapssorter som fanns att tillgå till lunchmaten. Serveringspersonalen arbetade ständigt med flaskorna på denna vagn för att mätta gästernas beställningar.... för oss svenskar lite "exotiskt" att inta starka drycker en vanlig vardagslunch men nu var vi ju faktiskt i Danmark nu...  Vad åt vi då?

 Smörrebröd med rökt lax, svart rom och någon salig röra - allt 
ovanpå en tunn rågskiva. HIMMELSKT god!

 Smörrebröd med lax, röd kaviar, röra på rågbröd och en liten snaps i "äggskalet" att
drizza över som dressing. HIMMELSKT god!

 Färska räkor, pocherat ägg, kall tryffelhollandaisesås med
strimlad gurka ovanpå en tunn brödskiva - HIMMELSK!

Detta var första rätten. Nästa steg var att åter ställas inför ännu ett val. Valet av köttsmörrebrödet. 

Den ljuvligaste pastejen någonsin tillsammans med bacon, champinjoner, 
lingonsylt (?) och friterad persilja på tunn brödskiva. HIMMELSK!! (Jag ville aldrig
vakna upp ur denna sagolika matdröm) 

Rökta potatisskivor (vilken oväntad höjdare!), bacon och kycklingsallad
med friterade morotsstrimlor ovanpå tunn rågskiva  - HIMMELSK!

 
Färsbiff med stekt ägg, anjovis med tillbehör ovanpå tunn brödskiva - HIMMELSK!

Kanske lägger ni märke till att adjektivet "himmelskt" använts på ett nästan missbrukande sätt? Jag kan helt enkelt bara förklara det med att alla rätterna var himmelskt goda, alla på olika sätt! De lämnade verkligen inget att önska, råvarorna var fantastiska, servicen felfri och smakerna perfekt balanserade. Detta var en matupplevelse utöver det vanliga och kan bara rekommenderas. Jag sitter mest och undrar hur jag ska kunna hitta anledningar att åka tillbaka SNART...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar