onsdag 1 maj 2013

Death by chocolate


I raden himmelska efterrätter gjorde jag en kaka på Valborg. Receptet är en variant i mängden av recept på "Death By Chocolate". Det finns verkligen inte ett bättre namn på denna skapelse; den har har allt och lite till.  Här är receptet som jag följde; det kommer från websiten cacaoweb.net

kakan:
225g mörk choklad (40-50% kakao)
140g smör (jag använde osaltat smör)
210g socker
4 ägg

1 dl mjöl
4 msk kakaopulver (osötat)
1,5 tsk bakpulver
1 tsk flytande vaniljextrakt
4 msk creme fraiche 


frosting:
1,6 dl grädde
260g mörk choklad (40-50% kakao), hackad i mindre bitar (eller använd gärna Odense små "knappar", finns på bakhyllan i butiken).

Ugn 180°

Smörj en rund bakform (med löstagbara kanter) som är ca 25cm i diameter, klipp till ett bakplåtspapper och lägg i botten. (Kakan reser sig under gräddning men kommer att kollapsa en aning när den är klar)
För kakan: bryt chokladen i små bitar och smält i vattenbad tillsammans med smör. Jag brukar ha kastrullen på medelhög värme och inte max värme; risken är då att vattnet under skålen stormkokar och bildar kondensånga som droppar ner i chokladblandningen vilket förstör den.

 

Vispa äggen tillsammans med socker, blanda med ml, kakaopulvret, bakpulvret och vaniljextraktet. Jag siktar alltid de torra varorna genom en sikt för att undvika klumpar.


 

Blanda försiktigt ner den smälta choklad/smörblandningen och creme fraichen i ägg/mjölblandningen. Blanda väl men inte mer än nödvändigt, häll ner i den förberedda ugnsformen.


 Grädda i ca 40 (ev. längre) minuter, kontrollera i kakans centrum med en tandpetare; när tandpetaren inte längre har kladd på sig är kakan klar. Låt kakan svalna helt. När kakan är rumstempererad ställs den in i kylen minst 30 minuter. Ta bort formens kanter och ta försiktigt bort den hårda tunna ytan på kakan

  

Dela kakan horisontellt i två lika delar. 

Frostingen:

Hetta upp utan att koka grädden i en kastrull. Ta bort kastrullen från värmen och blanda ner den hackade chokladen, rör om väl tills chokladen har smält och blandat sig med grädden.

 

Under tiden som smeten rörs komer den att tjockna, låt smeten svalna lite mer, den kommer att tjockna på sig ännu mer. 
Använd en 1/3 av smeten mellan kakans två lager, lägg sedan ihop kakans delar och bred ut resten av chokladsmeten på kakans topp och runt om på sidorna. Ställ kakan i kylen ca en timme så att frostingen hårdnar lite. 
Kakan blir sedan bäst att servera när kakan har rumstemperatur.  



Då choklad anses besitta antidepressiva egenskaper kan jag försäkra att detta är en antidepressiv megabomb som omedelbart slår ut alla tänkbara missmodiga tankar och nedstämdheter. Kakans innehållsrikedom kan troligen bara genom "en skiva om dagen" ersätta allehanda lyckopiller och förebygga svårartade tvångstankar. Risken är bara att kakan även slår ut andra grundläggande behov som t.ex. hunger i många, långa timmar En viss utmattning kan lätt infinna sig då kroppen vill inta soffläge för digestionen. Ingen kan förvänta sig att den som ätit av kakan ska genomföra någon som helst vettig aktivitet efteråt...

4 kommentarer:

  1. Vilken uuunderbaaar skapelse.
    Äter med blick å fantasi.
    Lina sa

    SvaraRadera
  2. De va en riktigt fin kaka.
    Bakar den snart.
    Sa Julia

    SvaraRadera
  3. Ser urläcker ut.
    Testa den oxå.
    DD sa igen

    SvaraRadera
  4. Kakan e magnifik.Räcker till många.
    Sa Rebecka....

    SvaraRadera