onsdag 8 maj 2013

....kistan - följetång

 Jag fortsätter med att ta fram kistan från läskiga färglager. Nu har turen kommit till baksidan som dessutom är den sista sidan; här sitter å andra sidan färglagren så fast att det nästan är plågsamt att jobba med. På baksidan löper två järnband från gångjärnen som håller fast locket och ner till kistans botten. Dessa järnbleck har också varit flitigt övermålade. Att ta bort färgen från järnblecken har varit ett rent helvete trots allehanda verktyg och maskiner. Men skam den som ger sig.... när färglagren var bortskrapade fick jag tag i en maskin med en slags metallborstsnurra, en slags trissa kanske det kallas? Den gjorde susen på järnblecken som hade en hel del färgrester kvar i "porerna".










Det ena av de övermålade järnblecken                             järnblecket efter färgborttagningen




Järnblecket efter metaltrissans framfart                              Närbild av gångjärnet





Kistans baksida med järnblecken framtagna


 

 Handtaget efter att lager av silverfärg tagits
bort och metallborstrissan gjort en insats




 På lockets ovansida är två stora järnnitar synliga där gångjärnet satts fast i träet. Även dessa nitar gick jag på med metalltrissan och fick då fram en helt underbar yta:


2 kommentarer:

  1. Trägen vinner.Varför inte satsa på nya beslag hos smeden?
    Kostar inte så mycket, i förhållande vis!?
    Kistan är dock ett fynd för bloggaren.
    Rebecka sa

    SvaraRadera
  2. Jag funderade till en början på nya handtag till kistan men tror nog att de som redan sitter där är tillräckligt bra/fina för att få finnas kvar. Själva järnblecken som löper på baksidan är vansinnigt vackra och måste sitta kvar. /

    SvaraRadera