söndag 12 maj 2013

Stairway To Heaven...

....mja, kanske inte riktigt, men i alla fall en trappa (vi får för övrigt tacka Led Zeppelin för den oförglömliga klassikern Stairway To Heaven...)
Vår inomhustrappa på sommarstället var redan från början lite av en dödsfälla. Smal, trång och väldigt brant . När vi övertog huset var trappstegen målade med högblank, intensivt grön färg som gjorde varje kliv i nedåtgående riktigt till en utmaning. Inga trappräcken fanns (och finns fortfarande inte eftersom det är för trångt). 


Medan renovering i övriga huset så som hall, kök, sovrum m.m pågick lät vi trappan vara för att samtidigt klura på hur vi skulle göra med den. Det fanns inga vackra gamla trappsteg i trä under de grönmålade spånplattorna så den tanken var tyvärr utesluten.

Det hade varit roligt om vi hade haft en trätrappa som den här i vårt hus. 
Denna trappa finns i ett hus-till-salu vi tittade på för en tid sedan.  

 

...när övriga huset började vakna ur sin Törnrosasömn var det trappan kvar. Fortfarande plågsamt grön och ful. Och blank och hal. 
Vi kom till slut på ett alternativ som kändes bra för oss båda; att klä trappstegen med passformad sisalmatta. Slitstarkt, vackert och framförallt inte halt! Sagt och gjort, vi beställde sisalmatta samtidigt som vi ändå skulle ha en matta till den övre hallen; mligen en sisalmatta som vi lät skäras till och langetteras efter vårt önskemål.


Mattan i övre hallen

 ...så här såg det alltså ut när varje trappsteg fått klä på sig sisalmattan. 
Kanske kan man ana hur brant trappen är...?

 Närbild av trappsteg med sisalmattan på


Det som kvarstod efter att sisalmattan kom till var en åtgärd för "trappnosarna", d.v.s det bruna trästycket som sitter längst ut på respektive trappsteg och som syns på bilden ovan. Dessa fick följande behandling: Ä.H skruvade ner samtliga, slipade upp dem och målade dem vita. Sedan sattes trappnosarna tillbaka. För att ytterligare förstärka skyddet mot halka (samt att skydda mattan från att fransa sig i kanten) har det satts upp extra trappnosar i metall. Detta är ett arbete som har dragit ut på tiden men som äntligen blev slutfört med byggarnas hjälp för ett par veckor sedan.


Vi är väldigt nöjda med resultatet, det ser både varmt och ombonat ut samtidigt som det känns jättebra och inte halt att gå på. 

1 kommentar:

  1. Verkligen underbart när det gamla stuken bevaras.
    Många gamla hus förvansklas och görs fula när
    ägarna vill modernisera.Vackra gamla hus bör
    omhändertags bättre.Gillar verkligen era varsamma
    renoveringar.
    Sa DD

    SvaraRadera