måndag 8 juli 2013

Ännu en födelsedag.... firad med risottolunch och grillmiddag

Så har Lillebror i familjen firat sin andra tvåsiffriga födelsedag; han blev 11 år häromdagen. Till lunch beställde han Parmesanrisotto; jag har aldrig varit en risottotillverkare och jag har levt i villfarelsen att jag inte ens gillar risotto - tills för en tid sedan då jag nästan under tvång tillagade min första risotto. Det hade vi minsann sett på TV hur mästerkockarna gör.... och varför inte ta tjuren vid hornen och pröva..?


(lånad bild)

För att göra risotto behöver man ett speciellt risottoris; 
jag köpte det här:


Paketet har dessutom på baksidan ett recept som var nästan identiskt med det som jag tillagade. Då jag i nuläget inte vet var jag hittade mitt recept och dessutom gjorde en egen twist på det anger jag istället hur jag gjorde och vad jag använde. 

Risotto med parmesan och svart trumpetsvamp
4 personer

5 dl risottoris
1,5 l buljong (denna gång hade jag grönsaksbuljong, förra gången kycklingbuljong, det blev lika gott båda delarna, båda från Kung Markatta)
100g (ca) smör
2-3 dl riven parmesanost (EJ pulverparmesan!)
en halv gul lök, finhackad
1 vitlöksklyfta, finhackad
1-2 dl vitt vin
svartpeppar, salt
tre nävar torkad svart trumpetsvamp

Först tillagas buljongen (enligt buljongpaketet) i en separat kastrull; den kan sedan stå på sjudning/svag värme under det att riset tillagas.


 När buljongen är förberedd finhackas lök och vitlök. Efter det tar man ca hälften av smöret (det SKA vara mycket smör då riset också ska ner sedan) och smälter det i en stor järngryta; sedan fräses lökhacket på svag värme (lökhacket ska inte ta färg eller brännas, mer bli genomskinlig och "svettas").

 

 Efter detta hälls riset ner i grytan och låter det stekas i lök/- smörblandningen tills alla riskornen var blanka och täckta av fettet i grytan.


När riset har rörts om och stekts en stund hälls vinet ner; detta får koka ganska kraftigt så själva vätskan kokar bort medan smaken stannar kvar. Sedan börjar en lite längre process för att göra klart rätten: med ett par slevar  åt gången hälls buljong ner i risblandningen, värmen ska vara ganska svag och kokningen ska inte vara häftig. Under ständig omrörning får buljongen sakta koka in i riset (som dessutom sväller under tillagningen). När varje portion buljongvätska nästan kokat in helt i riset hälls ett par nya slevar buljong ner i riset. (Tydligen är detta den del i risottotillagningen man kan misslyckas med om man har för bråttom och öser på för mycket på en gång.) Denna buljonginkokningsprocess tar upp emot 20-30 minuter. Under tiden kan den svarta trumpetsvampen malas mellan händerna direkt över grytan och låta detta koka in i riset. 

 


Konsistensen på riset ska vara krämig, ej rinnig och inte för torr när den är klart. Riset har då även lagom tuggmotsånd. 
När riset bedöms som klart dras grytan bort från plattan, riset smaksätts nu med den rivna parmesanosten och resten av smöret i kuber. Låt grytan vila några minuter innan servering och rör slutligen om i riset så att parmesanost och smör blandas in.


Första gången jag gjorde risotton blev jag glatt överraskad; det blev jättegod och inte alls så tråkig som jag hade väntat mig eller som den faktiskt ser ut:


När rätten sedan ombeställs av ett födelsedagsbarn och dessutom att alla i familjen älskade kan man bara glädjas över att ha upptäckt en ny, dessutom billig maträtt att göra. Naturligtvis behöver man inte smula torkad svamp för att rätten ska kunna ätas, det var min egen idé liksom vitlöken.

Inte nog med att det skulle ätas lunch denna dag, det rörde sig ju om en middag också! Till middag beställde Lillebror grillade revbensspjäll från danska Jensen's Böfhus (färdigpaketerade i butikerna). 


Jag är av olika randiga och rutiga skäl vanligen en stark förespråkare till att köpa kött med svenskt ursprung, men även jag kan göra avsteg och vara flexibel. Jensen's Böfhus är en helt underbar dansk restaurangkedja som serverar fantastiska kötträtter. Det finns dessutom ett mindre urval köttprodukter i butik att köpa och jag kan inte annat än att tillstå att dessa spjäll är MAKALÖST goda!


Till köttet önskades potatisklyftor i ugn: 
 
 
...Lohmanders bearnaisesås...
 
 
... och en capresesallad (skivad tomat,
mozzarella toppad med färsk basilika
och olivolja): 

 

Ingen födelsedag utan tårta. Denna dag fick det lokala konditoriet stå för tårtinsatsen då vi alla var rätt möra efter att ha landat från Amsterdam mitt i natten innan.


Det blev en Schwarzwaldtårta, urgod och jättefin!

1 kommentar:

  1. Gött att få önska sig käk på sin dag.
    Ha de,DD

    SvaraRadera