onsdag 24 juli 2013

Inget speciellt men ändå massor av bilder..?!



 Ännu en dag på svenska playa del sol; vi hade inga direkta planer utan började med en tur ut till det anrika "Ribersborgs kallbadhus". Då vi har skånsk släkt (på ena sidan av familjen) som bott i området i många år har vi blivit rekommenderade att besöka "Ribban" som det kallas i folkmun. Genom åren har jag/vi fått höra om hur släktingarna ofta besökte "Ribban" från barnaåren och uppåt. 


Hit kan man komma även om man inte tänker bada; det finns nämligen en liten servering också. Det är ett rofyllt och vackert ställe och jag förstår varför folk går dit i skytteltrafik med sina badväskor. 

 
Vi tillbringade en stund i det nya köpcentrumet "Emporia" som ligger i Malmö. Här ovan är en utsiktsbild tagen från utkiksplatsen på byggnadens tak; ända till Danmark kunde vi se idag. Härligt!
Själva köpcentrumet är härligt stort och har allt och lite till, här kan alla få sitt lystmäte mättat. Också härligt! 


 Ett annat ställe vi blev rekommenderade att besöka var Katrinetorp Landeri, också nära Malmös stadskärna men ändå ute på landet. Detta är en pärla; vackra historiska byggnader som inhyser kafé, antikhandel m.m, utomhus omges fastigheterna av park-och blomsterträdgårdar/- odlingar.


Under pergolan längst bort satt vi och sippade kylda drycker och bara njöt.  Bilden nedan avslöjar att det även fanns spaljerade äppelträd på innergården. Otroligt snyggt!



 

En liten sväng genom parken gav dessa bilder...

 

Byggnaden som idag har kafé har tidigare varit ett vetemagasin. Så långt som möjligt har man tillvaratagit interiören och skapat underbara utrymmen. Favoritrenovering!

 


Motvilligt lämnade vi denna oas och tog oss in mot city igen. Plötsligt hamnade vi framför denna lite absurda syn:


 Slutligen måste jag ta upp det som faktiskt kan räknas till den kulinariska höjdpunkten på ett bra tag. Danska smörrebröd! Kanske inte det mest avancerade att tillaga men inte desto mindre goda att äta. Och hur svåra som helst (omöjliga) att hitta på restaurang norr om Skåne. Det var tydligen inte helt lätt här nere heller, de flesta som tillhandahåller smörrebröd här kör med catering. Till slut hittade jag ett ställe; tro det eller ej men det var på Malmö Centralstation! Vi gav det en chans och gick dit vilket var tur. Här fanns nämligen ett gäng härliga restauranger som alla delade samma bordsservering för gästerna i stora vänthallen:

 
När det så var dags att beställa smörrebröd gick vi till "Små Smörrebröd". Både Ä.H och jag hade stora svårigheter att välja mellan de små läckra smörrebröden, dessutom behöver man ju äta mer än ett för att bli mätt så vi beställde in ett av varje. Alla på skivor av surdegsbröd av råg. 

 Från vänster: världens godaste paté med bacon, rostad lök och picklad gurka
Mitten: hemmagjord gubbröra (anjoviskryddad sillfilé) med gräslökstopping
Höger: stekt inlagd strömming med någon krämig gegga till

 Vänster 1: rostbiff med remouladsås, 2:kallrökt lax med färskriven pepparrot,
3:färska räkor med ägg o hemmagjord majonnäs, 
4: ännu en stekt inlagd strömming med gegga

 ...och bara för att vi glömde den vid första beställningen tog vi sedan in en sådan här:

inlagd currysill med äppelbitar

Det var en sådan läcker måltid att jag inte kommer att glömma den i första taget. Vilken suverän idé det här med smörrebröd är, det finns ju oräkneliga varianter man kan göra, endast fantasin sätter stopp. Vilken som var godast idag? Hm... jättesvårt att säga för alla var så otroligt goda. Men såklart den med patén var fantastisk.... och den stekta, inlagda strömmingen....jag måste nog prova igen för att kunna återkomma i frågan....





På Malmö Centralstation finns även Starbucks, ett givet stopp efter maten på väg hem längs vattnet. En promenad som i sig gav en liten känsla av att vandra längs Seine i Paris...







Nu tänker jag göra som fjäderfäet nedan här, lägga mig i rimlig tid för en gångs skull.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar