tisdag 9 juli 2013

UPPDATERING BADRUMMET!


 


  
badrummet innan renovering

 För en tid sedan kom vi äntligen till avslut med renoveringen av badrummet på sommarstället. Allt är klart sånär som på en krok att hänga upp spegeln på samt ett lämpligt duschdraperi. 
Utrymmet för badrummet är inte helt enkelt; vi har valt att fortsätta använda det gamla badrumsutrymmet utan att förändra planlösningen för huset i övrigt. Vilket betyder att det fortfarande är väldigt litet, svårplanerat men i övrigt OK. Då badrummet tidigare inte var våtrumssäkrat över huvudtaget krävdes ett helhetsgrepp för att anpassa badrummet till modern nutid och dess krav. På bilden ovan ses det tämligen urvidriga badkaret i grovplast som tidigare stod där, omgivet av 70-talstrogna vinyltapeter i orange. En kombination som utan konkurrens toppade vidrighetslistan. Den stora besten på väggen som syns till vänster i bild är den tidigare varmvattenberedaren.



 














 
 Varmvattenberedaren och dess rördragningar tidigare. Ingen våtrumssäkring här inte!

 För att utnyttja utrymmet maximalt i detta pyttelilla vindsbadrum valde vi att demontera  vattenberedaren och skaffa en ny, mindre varmvattenberedare och sätta den på toaletten på nedre botten, allt enligt rörmokarens inrådan. 




Det gamla handfatet togs bort, liksom alla eldragningar. På bilden ovan till vänster syns en vit vägg - detta är murstocken som löper upp från undervåningen genom badrummet till skorstenen.  
 Arbetet inleddes med att badkaret togs bort och efter det tömdes badrummet på alltifrån lösa prylar till plastmatta, tapeter och gamla lister. "Rummet" strippades ända ner till bjälklaget och återuppbyggdes sedan enligt den moderna tidens regler och krav med moderna, fukttåliga material. I detta jobb kan inte någon av oss här hemma ta åt oss äran; istället hade vi yrkeskunniga och erfarna gubbar på plats. Vilket var en trygghet, samtidigt som det blev någonting gjort. Däremot fick vi ordna med att välja kakel och klinkers alldeles själva... Så här blev det till slut:

 
 


 Rummets lägsta punkt är just in i denna del; taket möter väggen på 1 meters höjd vilket gör det svårt att göra något vettigt av det.


 Här valde jag en speciellt form av våtrumsbelysning. I och med att takutrymmet för en lampa i övrigt är obefintligt var detta enda platsen som fanns för en lampa. Dessutom är det den plats som är längst ifrån duschen. Elektrikern var dessutom positiv till detta. Lampan påminner lite om belysningen i en teaterloge och med sin bakomvarande spegel återkastar den ljuset ut i hela det lilla badrummet mycket effektivt. Jag funderade också på att skaffa någon liten möbel att ha under lamprampen, typ en förvaring eller liknande att ställa necessärer på osv. I mitt funderande över detta ramlade jag över ännu ett par gamla "bobiner" i vår lada.























Till vänster är en bobin innan jag renskurade den och till höger är bobinen precis rengjord och torkar. Jag prövade att ställa dessa två tillsammans under badrumslampan:

 

Vi blev jättenöjda med resultatet och bestämde oss för att låta de stå kvar. Den grova tillverkningen av bobinerna och deras omålade träyta ger badrummet lite liv; enbart vitt kakel blir lätt sterilt annars. Det är en härlig känsla att fynda på sin egen lilla gård och återanvända dess gamla saker/delar. 

Där varmvattenberedaren tidigare satt på väggen står nu en handfatskommod som vi har köpte till ett tidigare villaägande. Den kom väl till sin plats och även detta gav det lite badrummet en mer mjuk framtoning:
 
Där handfatet tidigare stod satte vi en dusch istället; detta är den enda plats i utrymmet där man kan stå rak utan att slå i huvudet vilket kan vara skönt när man duschar. Badkaret fick ge vika. Ovanför handfatet kommer alltså inte någon lampa att sitta då det helt enkelt inte får plats. Istället ska spegeln upp så småningom.
 
På golvet valde vi klinkers/plattor med måtten 15 x 15cm i grå ton från Konradssons, plattan heter "Marte".


 Till väggarna valde vi Konradssons "Vit", en mjukt fasad, vit platta med måtten 20x30cm. Vi valde större plattor för att få det lilla utrymmet att kännas större, något som verkligen känns lyckat. 

Slutklämmen med ett duschdraperi kvarstår dock men kommer....

1 kommentar:

  1. Helt galet snyggt.Verkligen,oj,oj.
    Lina gillar

    SvaraRadera