söndag 21 juli 2013

Första dagen i Skåne

 

Vi började dagen med ett stopp vid "Torson", detta arkitektoniska mästerverk nere i Malmös hamn. Solen stekte redan tidigt på morgonen men det var faktiskt ingen nackdel för fotograferingen. Det är lite häftigt att bara genom att stå nedanför byggnaden och se uppåt kan ge en känsla av lätt sjösjuka. Jag gillar verkligen torson och jag imponeras av idén med den vridna huskroppen!


Lunchen intogs på härliga Jensens Böfhus , bland annat denna lätt stekta biff med råstekt potatis till. Efter lunch väntade beachen i Falsterbo, ett måste så här års om man är i trakten. Finare stränder än dessa finns inte i hela Sverige...




Vädret var fortsatt makalöst underbart, temperaturen lagom och bitvis riktigt varmt; vattnet däremot tog andan ur oss alla då det visade sig vara isande, isande kallt. Många människor häckade på stranden men färre var det som badade.
Falsterbo däremot är trots den massiva badturistinvasionen en riktigt pärla att besöka. Jag tröttnar inte. Underbart vackra hus med med klängande växter utanför, ofta rabatter fulla med ståtliga stockrosor i allehanda färger. 



Vid många av badstigarna ner till stranden passerar man Falsterbo kyrka, kritvit och fräsch trots många århundraden på nacken.


Trots värmen behövde koffeinbehovet stillas vilket vi åtgärdade på Kust Café i Falsterbo. Caféet var härligt inrett, bland annat gillade jag denna skyltning:




Mycket inspiration finns i Falsterbo och i Skåne överhuvudtaget. 
Här följer några motiv jag fastnade för under dagen:


 
 Medeltida väggornamentik i Malmö


 
 Pampiga dörrportaler i Malmö


....varför inte en vacker gatuadress...?

Monstruöst grenverk i Kungsparken, Malmö

Till kvällen väntade en italiensk krog för vår middag; Casa Mia i centrala Malmö. Här är några exempel på vad vi åt:

Insalata marchigiana - färsk rucola, paremsan, olivolja 
och soltorkad tomat 
 
Fettuccine Mare e Monti - bandnudlar med scampi, färska champinjoner och 
gorgonzolasås 

 Panzerotti al Buongustaio - Färsk pasta fylld med Karl Johansvamp, grädde, tomat, radicchio
och soltorkad tomat

Nu återstår att belöna den solutmattade kroppen med lite sömn. En ny dag väntar i morgon som åter utlovar en molnfri himmel med ganska höga temperaturer.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar