tisdag 23 juli 2013

I förfädernas spår

I dag var det dags att bege oss över Öresundsbron till Danmark. I Köpenhamn pågår just nu en vandringsutställning på Nationalmuseum som heter VIKING 2013. Har man minsta intresse av nordens historia och har vägarna förbi är denna utställning ett absolut måste. Makalösa arkeologiska fynd tillsammans med text och bilder gjorde utställningen helt fantasisk. Resterna av ett vikingaskepp (hittills det största hittade, år 1997 i Roskilde) finns på plats och visas upp för första gången. (Utställningen kommer att resa vidare till London och Berlin senare om man hellre reser i de trakterna.)
Som den f.d arkeologen jag är fick jag nys om denna utställning tidigare i somras och det var denna som avgjorde och styrde vår lilla semestertrip till härliga Skåne. Allt på ett bräde liksom. 


Resan över Öresundsbron i morse

Centrala Köpenhamn nära Nationalmuseum

Utställningen är gratis förutom en bokningsavgift på 10 DKK per person i förväg. Storebror var speciellt glad för resan hit och utställningen.


Ett s.k treflikigt spänne - en av alla de otroliga fynd
som visades upp

 Resterna av "Roskilde 6", världens längsta vikingaskepp om 37m. 
(Mörk bild javisst - blixt självklart förbjuden)

Vikingatida hjälm - nej, vikingarna hade INTE horn på hjälmarna!

Gotländsk s.k bildsten
 
Naturligtvis kunde jag inte avhålla mig från att springa ett varv på Nationalmuseums permanenta utställning om Danmarks "oldtid" som måste vara en av världens finaste och bästa. Jag har varit där förut men den är värd att besökas om och om igen. Bland annat är deras bronsåldersavdelning speciellt fantastisk i min mening. Se bara på den här:

 "Solvagnen" som hittades i början av förra seklet i en mosse i Danmark, daterad till ca 1400 f.Kr, gjord i brons och delvis guldbelagd. Vagnen anses föreställa solen som dras över himlavalvet på sin evighetsvandring av en häst.  
Vår resa gick sedan vidare till Roskilde och till Vikingaskepps-museet som finns där. Här får man se resterna av fem stycken vikingaskepp, mycket mäktigt. 



 Dessa fem vikingaskepp sänktes avsiktligt för sisådär tusen år sedan i Roskildefjorden för att säkra/blockera Roskilde (dåvarande huvudstaden) mot angrepp från fiender som kom över vattnet. På 1960-talet grävdes skeppen ut, museet har sedan byggts enbart för dessa skepp. 


Det var en hisnande tanke att spatsera mellan dessa skepp och tänka sig att de en gång har burit ett stort antal manskap, redskap och tillbehör ombord. Gubbarna har ätit, sovit, uträttat behov och säkerligen lidit av diverse skador ombord, alltmedan skeppen tog dem på ofattbara seglatser och strapatser. Långt bort från hemmet och familjen, ofta för att aldrig ses igen. Och allt detta utan den moderna tekniken, matförvaringen och bekvämligheten! Många måste de stunder ha varit som de väderfrusna skägglurkarna önskade att de kunde skyla sig mot Nordsjöns raseri och kylslagna regnstormar (och inte kunde ana att man tusen år senare kan göra i enklaste form av sydväst och regnställ). Vilka sabla umbäranden!


 Det blev en bra dag där båda museerna kompletterade varandra perfekt. Värmen och solen kämpade med att försöka knäcka oss men vi stod på oss, kryssandes mellan glasstånd och vätskeförsäljare. Sommaren är underbar och jag vägrar klaga!
 Framemot kvällningen återkom vi till Köpenhamn och stannade en stund i Nyhamn för middag. Solen sken ihärdigt och den kändes nästan som skarpa örfilar mot huden. Vi åt varsina hejdlöst goda pizzor på en italiensk krog och avslutade sedan med glass i nygräddade våffelstrutar. 
Här är några inspirationsdetaljer från Nyhamn idag, fiskportalen är min personliga favorit:

 
 


 ...och så en klassisk bild från Nyhamn...


Så återstod bara resan tillbaka igen....

1 kommentar: