tisdag 16 april 2013

Akta er för klapprande hovar i natten...

Det här med folksagor och vandringssägner har alltid fascinerat mig. En kuslig folksaga är sägnen om en huvudlös ryttaren som givit upphov till filmen "Sleepy Hollow" med Johnny Depp, Christina Ricci och härliga Christopher Walken i huvudrollerna. 
 Filmen baseras på en bok som författaren Washington Irving (1783-1859) skrev efter inspiration av äldre tyska folksagor. En i Europa vida geografiskt spridd sägen handlar om soldaten som efter sin död (genom halshuggning) övergår till övernaturligt väsen och utrustad med blodtörstigt hämndbegär jagar han fatt i mindre lyckligt lottade människor som går samma öde till mötes som honom själv.
 Detta är temat som stått modell för filmen som kom 1999. Filmen är en ganska charmig liten skräck/paranormal-historia som tål att ses när man är på det humöret. Blåtonade, kyliga filmsekvenser, allmän utbredd rädsla hos alla och ljudet av en värja som dras ur sin balja gång på gång är tricket för att skapa stämningen. Hör man ljudet av värjan så vet man att det är klippt. Eller hugget för att använda en metafor... En saga för vuxna helt enkelt. 

 
 (lånad)

Christopher Walken - alltid en säregen och speciell
karaktär. Lånad bild.

 Sleepy Hollow är även ortsnamnet på orten (strax utanför staden New York) där författaren förlade händelsernas centrum i sin bok. Förutom de gamla europeiska sägnerna om den huvudlöse ryttaren finns det i den amerikanska orten Sleepy Hollow en annan historia: en familj med namnet Van Tessel (namnet lånades även till boken och sedemera filmen) lät bekosta en kristen begravningen av en hessisk legosoldat som hittades halshuggen i Sleepy Hollow efter en av det amerikanska frihetskrigets (1775–1783) stridigheter. Den halshuggne soldaten slogs på Englands sida mot det nya Amerika och anledningen till familjens frikostighet var att soldaten hade räddat livet på familjens lilla baby under stridens gång. Som den fiende han ändå var lär soldatens huvudlöse kropp ha lagts i en omarkerad gravSleepy Hollows kyrkogård (alldeles intill The Old Dutch Burying Ground tillika kyrka). 

Även författaren till "Legenden om Sleepy Hollow", Washington
Irving ligger begravd på Sleepy Hollows kyrkogård.

Frågan kanske uppstår varför jag tar upp detta i bloggen.... anledningen är att jag under vårt boende i USA bodde en knapp timmes bilväg från Sleepy Hollow som ligger i delstaten New York (själva bodde vi i grannstaten Connectiut). Jag fick nys om Sleepy Hollow och besökte orten ett par gånger; en vackert belägen liten stad som breder ut sig på sluttningarna ner mot den mäktiga Hudsonfloden. Det var ett mysigt litet utflyktsmål som dessutom hade några härliga matställen att besöka...

 

Överallt i trakten Sleepy Hollow möts man av legenden om den huvudlöse ryttaren. Ovan på bilden ses ryttaren jaga en stackare som snart kommer vara ett huvud kort. 

The Old Dutch Church, Sleepy Hollow, NY, 1600tal.

Prunkande träd bland gravarna


Äldre gravar gömda ... kanske glömda


Äldre gravar i kamp med naturens krafter



Träden verkar ha en förkärlek för att nyttja gravmullen som grogrund...


lånad
 
För att återgå till den huvudlöse, rastlöse och skoningslöse ryttaren då...


... bron på bilden ovan heter The Headless Horseman Bridge. Vid bron blev Herr Depps rollfigur Ichabod Crane rejält skrämd av den onde huvudlöse ryttaren. Bron går över Pocanticofloden och är tillägnad legenden.


När man kör över bron med bil uppstår ett roligt ljud; de tvärgående plankorna ligger lösa men har löpande tvärslåer över sig och låser fast dem (syns nedan till vänster i bilden). När bildäcken rullar över plankorna "klopprar" de upp och ner mot underlaget respektive de tvärgående planken; det låter verkligen som en häst med stora hovar kommer travande/galopperande (beroende på hur fort man själv kör vill säga...). Åter en anspelning på den huvudlöse ryttaren framstormande på sin häst i legenden.

1 kommentar:

  1. Räds icke spöken!Levande sådana,huvudlösa,
    mycket farligare!
    Christoffer sa

    SvaraRadera