söndag 7 april 2013

Slutet gott allting gott. Påsklovet 2013 slut.

Som slutknorr på den här veckan slänger jag in ett par efterrättstips som vi "upptäckte" under påsklovet. Det första är en lakritspannacotta. "Vanlig" vaniljpannacotta är vanligtvis en favorit hos oss. Häromdagen när jag såg burken med lakritspulver blinka blygt på skåphyllan så tyckte jag att det måste fungera att använda lakrits i en pannacotta också. Jag surfade runt lite och snodde ihop en pannacotta efter lite tips, egna idéer och framförallt avsmakning. Lakrits har en ganska genomträngande smak så man måste nog prova sig fram till vad man själv tycker om. Så här gjorde jag: 

LAKRITSPANNACOTTA
4 pers

2 gelatinblad
5 dl grädde
1-2 msk lakritspulver (OBS! smaka av under tillagningen vad som känns lagom för den individuella smaken)
3-5 msk socker; samma sak här; smaka av under tillagningen 
bär t.ex. smultron och/eller hallon

Blötlägg gelatinbladen i vatten ca 5 minuter. 
Koka försiktigt upp grädden, blanda i en mindre mängd lakritspulver och likaså socker; här bör man smaka av vad som känns bra med lakritsen! Rör om ordentligt, låt koka upp, fyll på med mer lakrits och socker efter egen smak. Ta bort kastrullen från plattan och lägg ner de mjuka geltinbladen, rör om och låt det svalna. 
Fördela pannacottan i portionsformar och ställ dem i kylen ett par till tre timmar. När pannacottan har stelnat helt; dekorera med bären. 

Jag använde smultron och hallon (de fick dessutom fick en skvätt socker på sig). Resultatet blev häpnadsväckande gott; om man nu gillar lakrits är det här en underbar krämig, fyllig men ändå "lätt" efterrätt att toppa en god middag med.  

Lakritspannacotta - inte sista gången den serveras här hemma!

Om man har kinkiga barn i närheten som inte har upptäckt lakritsrotens underbara smak kan man göra den här efterrätten istället:
 
BANANGRÄDDE MED GLASS OCH CHOKLADSÅSER

3 dl vispgrädde
1 banan
2 msk (ca) strösocker
glass
Odense vit resp. mörk chokladsåser

Mosa bananen, använd gärna en potatispress för att moset ska bli extra fint och jämnt mosat. Lägg moset ner i en stor skål, häll på grädden och sockret. Vispa tills gräddmoset är fast och fint, som vanligt vispad grädde. 
Lägg upp glass i skålar, klicka ut banangrädden och drissla över chokladsåserna. Hur gott som helst!!  


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar