lördag 20 april 2013

Renovering, Vovven och mat = perfekt lördag. Kycklingnudelsoppa, ribs

En intensiv lördag där vi har hunnit bocka av många punkter. Bland annat ett besök på sommarstället för att tillsammans inspektera lite vad som har skett under veckans renovering. Besöket gjorde oss inte besvikna; byggarna har arbetat på otroligt bra och noggrant. Gäststugan börjar ta form på riktigt och tapeterna är till och med på plats; resultatet blev bättre än förväntat. Innertaket är färdigt vilket ger ett nytt och fantastiskt fräscht intryck.   


 Taket på plats, en liten smakprovsbild än så länge...


 Smakprov på tapeten...

Badrummet är en långdragen procedur och har många steg kvar att gå. Men det ser bra ut, allt är bättre än hur det var från början!
Trots det späckade schemat idag hann jag stjäla till mig en stund på eftermiddagen för en mycket efterlängtad promenad med Vovven. Även Vovvens matte och hennes hund nr 2 anslöt efter en stund. Solen vräkte ner, hundarna var glada och spralliga, det fanns verkligen inget mer att önska. Guldkant på tillvaron. 






Middagen idag blev en spontan tvårättersvariant. Jag ville pröva att göra en japansk soppa som jag har klurat på ett tag. Hela familjen är oerhört förtjusta i det japanska köket och jag önskar inget hellre än att lära mig mer om det. Jag vill kunna laga mer rätter själv; men så fort jag närmar mig  det upptäcker jag hur begränsad jag är då råvarorna inte finns här. Dessutom, det är en hel del arbetsmoment som gör att tillagningsprocessen blir väldigt omständlig och långdragen. Det här stör mig en aning men jag kan bara säga att jag aldrig kommer att ge upp, men jag kanske inte kommer att prova varenda recept jag ramlar över... 
 Dagens rätt blev en förätt; en japansk udonnudelsoppa. Soppan bestod bland annat av udonnudlar; tjocka vita långa nudlar som ser ut så här:


Själva soppvätskan bestod av dashibuljong (en vad som i Japan anses vara en standardbasbuljong för soppor); jag hade gjort buljongen för en tid sedan och fryst in en del av då jag fick över vid det tillagningstillfället. Det här med att laga dashi har nästan gett mig gråa hår men jag ville verkligen göra det eftersom den typen av buljong är så himla god i de japanska sopporna. Det här är vad som ingår i en dashi (det finns säkert andra varianter men den här är den jag har sett mest av i mitt sökande):

Dashibuljong
1 liter vatten
10 cm Kombu, avtorkad med en fuktig trasa
en näve Bonito blad (ca 15 gram) 




(båda är lånade bilder)

Bonitoflagor (vänstra bilden) är fisk som har torkats, sedan rökts och efter detta fått jäsa. Smakutvecklingen förfinas tydligen under denna process och lär vara utdragen historia. I Japan är bonitoflagor en av de viktigaste smaksättningarna i matlagningen har jag lärt mig. Flagorna är tunnare än löv och har en härlig men speciell doft. 
Kombu (högra bilden) är en ätbar brunalg som också intar en huvudroll i det japanska köket.  Jag ska erkänna att jag i första läget faktiskt skickade efter de här två råvarorna på internet för att kunna laga dashi men jag tror mig ha sett både bonito och kombu i asiatiska butiker efteråt.... Så här gjorde jag dashibuljongen:

Jag hällde vatten över kombun och värmde försiktigt. Precis innan vattnet började koka tog jag upp kombun (annars risk för att kombun utvecklar en beskhet). När kombun var upptagen lade jag ner bonitoflagorna i buljongen och lät de sjunka, kastrullen fick stå och dra i upp till 30 minuter. Slutligen silade jag av buljongen genom en rentvättad bomullshandduk (kaffefilter ska även fungera).

I dag använde jag dashin som buljong till en kycklingnudelsoppa, så här gjorde jag den:

2 små paket udonnudlar
ca halvliter dashibuljong
lite salt
1 msk japansk soja (ej kinesisk soja!)
1,5 msk mirinvin
1 msk sherry (som ersättning för receptens sakévin)
ett par skinnfria kycklinglår, skurna i smala bitar
3-4 salladslökar, tunt skivade

Först kokade jag udonnudlarna och hällde av vattnet. Under tiden  
värmde jag upp dashin (som alltså var upptinad) tills den precis kokade. Då tillsatte jag soja, mirinvin, sherry. Slutligen tillsatte jag kycklingbitarna. Soppan fick sedan sjuda ett par minuter tills kyckligen var genomkokt. Sist lade jag i salladslöken. 
Udonnudlarna portionerade jag upp i skålar och över dem hällde jag upp kycklingsoppan. Förätten var färdig.



 Resultatet blev riktigt bra, en mild, god och värmande soppa. Som grädde på moset tog Ä.H på sig rollen att laga huvudrätten. Han bjöd på BBQ ribs med en underbar sallad till; lagrade ostbitar, solrosfrön, salladsblad, färska spenatblad, svagt stekta (i hackad vitlök) och avsvalnade champinjoner, paprika, zucchini. Lite ringlande av fikonbalsamvinäger över toppade verket tillsammans med lätt stekt spenat i vitlök.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar