måndag 15 april 2013

Renoveringsstart 2013, badrum samt gäststuga

Renovering, dag 1
Upp i ottan, skotta upp ungar ur sköna sängar och vidare till skolor. Gick smärtfritt vilket kändes som en bra start. 
Kastade oss iväg till sommarstället och möta upp snickarna som kom punktligt. Kändes också bra. 
Upptäckte att elektriciteten var obefintlig, vilket även orsakade att vattenpumpen inte kunde startas vilket resulterade att stället stod utan vatten att dricka, tvätta sig i m.m. För att inte tala om alla de eldrivna maskiner som byggarna/snickarna är beroende av för att utföra sina arbetsuppgifter. Vi ringde elektriker (som dessutom är en helt ny bekantskap) och förklarade saken. Elektrikern lovade att komma - så fort han fick tid. Vilket var efter ca 30 minuter. Kändes oerhört bra trots allt mitt i stressen. Vi gav honom titeln Dagens Hjälte när han i spöregn och snålblåst for omkring bland snorhala löv på gräsmattan, in och ut ur pumphus och omkopplandes tillfälliga elledningar på stege på ostadigt underlag. När allt kickade igång igen kändes allt väldigt, väldigt bra. 
Det var strax innan elektriciteten kom tillbaka som snickarna gjorde upptäckten med det undre innertaket i gästhuset (vi hade tidigare strippat gästhuset på nästan allt men dock inte de gamla plattorna i taket).

Utanför det lilla gästhuset samlas de gamla spånplattorna som suttit
i taket. Härligt med spöregn - undrar hur högen kommer se ut 
om några dagars regnande...  

 Under de befintliga gamla takplattorna (i något spånmaterial) fanns ett undre lager pärlspont.  Delar av detta visade sig ha varit utsatt för förruttning någon gång under historiens gång. 
Det kändes inte alls bra att upptäcka detta. Jag riktigt kände hur mungiporna drogs ända ner i knävecken. Snickarna skrattade obesvärat och tyckte att det minsann inte var några problem (lätt för dem kan man tycka när det är vi som håller i lädret). Det hela blåste över ganska snabbt när vi kom på att vi i vår lilla lada faktiskt har en hel del extra friskt virke/material på sparhög och innan vi hann blinka var snickarna nere och rotade. Kändes oerhört bra med denna driftiga effektivitet
Under planeringen inför denna renovering har vi även sammanstrålat med rörkrökaren och gjort klart vad vi önskar få gjort. Röris har även fått nycklar och tillgång till huset för att kunna plugga rör och rota tag i badrummets golvbrunn inför snickarnas ankomst då de ska våtrumsspärra badrummet enligt konstens regler. Detta lär vara en process som tar ganska lång tid då flera lager med olika material ska anläggas och detta har vi alltså tagit in i beräkningen för byggarnas arbetstid. En arbetstid som alltså har påbörjats i dag. 
 I dag var rören pluggade men golvbrunnen inte åtgärdad vilket bekymrade oss. Efter lite telefonerande till en i saken ganska obesvärad röris stod det klart att han tänkte sig komma sisådär i slutet av veckan. Det här kändes inte bra alls! Men som alltid när man är i händerna av hantverkare gäller det att gilla läget. Att finna sig och hoppas på ... tur eller något annat av god karaktär. Vi kunde dock inte avstå från att låta antyda den nu något ansträngda logistiska planeringen som på något sätt står och faller med golvbrunnar och övriga rörhistorier som ska färdigställas innan badrummet anläggs.  

 Lånad bild som kan illustrera hur vi hanterar
overksamma hantverkare..? Mja, kanske inte 
riktigt. Men i fantasin kanske!

Vi fickett vagt kanske-löfte om att han (rörisen) skulle kunna komma redan på onsdag.  Jag vet inte om det var menat att det skulle kännas bra, jag kände mig enbart tveksam...
Efter långa bilresan hem igen lastade jag bilen med nästa renoveringprojekt; det andra projektet är pågående och går framåt och jag har tidigare lagt ut sneak peakbilder. På detta pågående projekt har jag nu kommit till det första varvet av slutstrykningar i vald färg och det kändes jättebra! 

Sneak peak på renoveringsprojekt 1 

Bästa vännen har tillgång till arbetslokal som även har plats för mig emellanåt; här kan jag ostört stå med möbler som ska frigöras från gammal färg, slipas, målas om osv. För att inte tala om alla fönster som har renoverats om till landet. Jag vet inte hur jag hade lyckats utan bästvännen och lokalen, jag är så glad och tacksam för att jag kan få vara här.
I dag kom jag alltså släpandes med ytterligare ett projekt, projekt 2 kallar jag det nu. Projekt 2 kommer (tillsammans med nr 1) sina nya hem i gästhuset på sommarstället och fylla viktiga funktioner. 
Uppföljning kommer naturligtvis. Idag endast en sneak peak av projekt nr 2: 



Även denna har varit belagd med en läskig färg vilken jag nu kämpar för att få bort.  Idag kom jag en bra bit och det kändes verkligen jättebra. Uppdatering följer med tiden. 
Som krydda avslutade jag dagen med lite hundgos:

Detta är en hund som helst av allt vill sitta i knäet. Obekymrad om sin 
 storlek.   

3 kommentarer:

  1. Ibland tar man iiiiiiiii.
    Att lyckas i sin lilla
    låda,kräver taaaaaag.
    Sandra sa

    SvaraRadera
  2. Heja, heja!

    /Ankan

    SvaraRadera
  3. Spännande!!!!!Hänger me!
    HEEEP!!
    Sa Bill

    SvaraRadera