fredag 26 april 2013

PROJEKT NR 2, AVSLÖJANDET


 Ännu en resa ToR sommarstället för att se över renoveringen. Det ser underbart ut, golvet är på plats i gäststugan och det ska bara målas något varv till och sedan ska det på lite lister här och var. På bilden ovan är några små söta plåtaskar som jag fyndade idag när jag var nere i vår snickarbod och rotade lite. Det syns lite dåligt men på asken längst till höger är det en gammal trattgrammofon avbildad, helt underbar! Jag har ingen aning om vad den kan ha innehållit vid tidens begynnelse, den är liten och ryms i handflatan. Självklart sparar jag på dessa...!

I kväll tänkte jag avslöja vad projekt nr 2 är nu när det är färdigt


Här är projekt 2, en gammal sjömanskista med rephandtag! Jag är oerhört förtjust i kistor och trots att jag har ett par stycken var jag tvungen att ha den här också. Den här såg jag direkt en användning för, eller rättare sagt en ursäkt för att köpa. Med det flata locket kan den fungera som en liten sittplats i gäststugan på sommarstället samtidigt som den förvarar saker som extra filtar, kuddar m.m. 
Kistan har hållit mig sysselsatt en tid, när jag hittade den i det här skicket i en antikbod för lite sedan var den grundligt målad i en hysterisk blå färg som nästan fick mig att studsa baklänges. Rephandtagen hade blivit missfärgade vid Den Stora Blå Attacken, det var sorgligt att se, förutom det var de vansinnigt smutsiga efter grova sjömanslabbar som har greppat dem i tid och otid. 
När jag började strippa kistan från färg hade jag flera idéer om hur jag tänkte mig hur den skulle kunna se ut när jag var klar. Det hela tog en ny vändning när jag fick bort de tjocka, tjocka lagren av "institutionsblått"....:


Tyvärr hade någon med förkärlek till bets (i olika nyanser beroende på vilken del av kistan man tittade på) gått loss helt fritt.


Ett av handtagen (ovan på bilden) var helt trasigt och ett nytt var tvunget att tillverkas. 
Det blev till att fundera igen och slutligen valde jag att låta bryta till en vit färgnyans efter den färg som är på sängmöbeln som ska stå i gäststugan. Och med ens kändes det som om det faktiskt var rätt beslut. 
Samtidigt som jag höll på med renoveringen av kistan funderade jag även över hur jag kunde rengöra de gamla rephandtagen. Handtagen är otroligt charmiga och personliga, jag ville verkligen ha dem kvar trots att de var lite skabbiga. Jag gjorde till slut en blandning av linoljesåpa och vatten, la handtagen i blandningen ett dygn och började sedan försiktigt att skrapa bort det fula blåa färgkladdet på dem. Jag hade en liten kniv och en tandborste som verktyg. Det gick hur lätt som helst, resten av färgen var original och satt som tur var kvar. Men de blev renare, jösses vilken skillnad!

 ... före...
  
... efter...

 ...och åter på plats...

När kistan hade blivit rengjord från färg, spacklad och slipad några varv samt lagad på mindre ställen grundmålade jag den. Slutligen slutmålade jag den med den brutna vita färgen och då blev den så här:
Vi är väldigt nöjda och kan knappt bärga oss innan kistan ska få börja sitt nya liv i vårt lilla gästhus. 

Tillägg den 8:e maj
 Efter läsares önskemål ska jag bara tillägga vilka färger jag har använt till den här kistans renovering. Efter borttagning av färgen (med speedheater och skrapor)


 
 en speedheater, bild lånad från nätet

slipade jag hela kistan med slipmaskin. När kistan var rengjord från färgrester och slutligen slipdamm och smuts, grundmålade jag hela kistan med B.I.N (från Znisser) kvist/isoleringsgrund. Det är en vitpigmenterad shellack som både "låser" blödande kvistögon (som annars har en tendens att blöda igenom all vanlig färg om man inte stoppar dem) samt fungerar som en regelrätt grundfärg. B.I.N-färgen har en torktid på 15 minuter och är övermålningsbar efter 45 minuter. Jag strök kistan ett par varv med grundfärgen. Penseln rengörs med T-röd när man är klar.
Slutligen målade jag kistan i en färg som jag lät bryta till nyansen till efter den gästsäng som ska stå i samma rum. Färgen var "Servalac Aqua blank", en vattenburen lackfärg från Alcro.  Tyvärr har målarfärg runnit över receptbrytningen på min burk så jag kan inte återge receptet här, men jag kan i alla fall säga att det är en... vit nyans.

9 kommentarer:

 1. Dimension Traveller26 april 2013 12:42

  Guuud så snyggt! Imponerande hantverk!

  SvaraRadera
 2. Dimension Traveller26 april 2013 12:51

  Den lilla asken till höger, med trattgrammofonen: ett kvalificerat antagande är att den innehållit stift till grammofonen! Har en sådan ask till vår vevgrammofon (ingen tratt, dock) nånstans - MED STIFT!  SvaraRadera
 3. AHHH GILLAR!
  Eva sa

  SvaraRadera
 4. Bra jobbat!
  Sa Elsa

  SvaraRadera
 5. Intressant rengöring av rephandtagen!
  Ser urläckra ut efter behandlingen.
  Well done!
  Sa Susann

  SvaraRadera
 6. Tack alla för positiva, uppiggande kommentarer!/ Livsnjutaren

  SvaraRadera
 7. Farmor hade små söta askar,inte tänkte jag på att
  ta hand om dessa rariteter!
  Elsa sa

  SvaraRadera
 8. Tack snälla för mer info, verkligen uppskattat. Speed heater är en nyhet för mig, måste undersökas. Jag har ju annars spenderat timmar med en varmluftspistol och skrapat lager av färg i vårt förrförra hus, det Victorianska.
  Om jag ska måla om ett sideboard vi har, det har några lager färg målat av vår målare för några år sedan, bör jag först ta bort den färgen eller slipa och måla över?
  Kram Majken

  SvaraRadera
  Svar
  1. Speedheatern är superbra, men jag har för tillfället större användning för varmluftspistolen till den stora kistan faktiskt. Men båda verktygen är användbara för att inte säga oumbärliga. Vad det gäller råd för ditt sideboard lägger jag all info jag kan uppbåda i ett mejl till dig då svaret inte är svart eller vitt utan väldigt utförligt och varierande.
   kram!!/livsnjutaren

   Radera