tisdag 5 februari 2013

Nubbar, nubbar, nubbar men ingen alkohol


Fick en liten åthutning av väninnan för att jag inte har förevisat utvecklingen med köksrenoveringen på torpet. So, here goes...
Vid inköpet av sommarstället var det faktiskt svårt att uppbringa trivselkänslorna för köket i det skicket som det var då. Såklart, men potentialen fanns ju, det kunde ju vem som helst se! Allt som behövdes var lite... TLC. (Jaja, kanske inte så lite utan en hel del...)

Kökets väggar var täckta av (någon sorts) skivor som alla hade bågnat mer eller mindre. Här hade dåvarande husinnehavaren ganska frikostigt målat med "vit" färg (d.v.s vitt i olika nyanser...) från överblivna färgpytsar. Golvet var täckt av en plastmatta med havregrynsgrötsfärgade koncentriska cirklar och skåpluckorna hade en cancerogen, giftgrön färg.



Tillståndet kändes såpass akut för en förändring att ingen av oss ens tänkte tanken på att ta kort i det skick det var från början. Det blev först när vi hade börjat riva skåpen. När skåpen lades i skilsmässa från väggarna började väggskivorna avslöja gömda hemligheter bakom sig; väggar klädda med pärlspont...  

 
Pärlsponten på väggarna var välkommen även om färgen var som om en varböld hade tömts på sitt innehåll och blandats ut med en skvätt vatten.
Färgen var inte ens täckande utan hade mörka partier där färgen var extra tunn och som gav associationer till kallbrandsangripna kroppsdelar.
Någon hade varit oerhört nitisk med att slå fast väggskivorna med nubbar i miljarder. (Som om väggskivorna skulle sitta för evigt och lite till...?)


Plastmattan gick samma öde till mötes som skåpen; dvs till närmsta soptipp. Undertill fanns ett trägolv, grovt till karaktären och inte avsett att användas som enbart trägolv. Det är ett projekt på framtiden även om golvet i dag är tillfälligt målat och används som det är. Väggarna har spacklats, slipats och målats, ny skåpinredning har satts på plats osv. En bit av en vägg har fått en ansiktslyftning i form av en ny dörr som öppnar upp både ljusinsläpp och möjligheten att gå ut på tomten. Lösningen var en 10-poängare!




På en av vindarna i någon av husen på tomten hittade vi de här snirkliga "konsolerna". De har suttit på husets utsida en gång i tiden som dekoration när huset såg annorlunda ut från idag. Man kan bara skatta sig väldigt lycklig för att slit-och-släng-samhället tydligen inte hade nått dessa trakter när de togs ner. Istället sparades de, i en enda stor hög och glömdes bort. Tills våra giriga nypor hittade dem. Ett antal rengjordes omgående och målades för att sedan bli konsoler till bl.a. kökshyllor. Ett roligt sätt att arbeta aktivt med att bevara husets historia - men efter våra behov och villkor.


En bit öländsk kalksten fick stå för "blinget" i det annars ganska enkla köket. Även Kamprad hälsades välkommen när vi valde skåpinredning och luckor, här syns lådorna "Ståt".

...och så här blev det till slut...

Spis och diskbänksområdet före... 
 
 ...under renoveringen...

 ...och efter. Eventuellt kan en fläktkåpa bli 
aktuellt i framtiden. Ohoj - här står glöggen redo - mitt
i sommaren och allt!

2 kommentarer:

  1. Underbart när gamla hus får varsam omtanke.Inget rensa ut gammalt och in nytt.Utan,känsla och hänsyn till det som var,en gång i tiden.

    Hmmm.

    SvaraRadera
  2. Det här är såååååå vackert.

    //Ankan

    SvaraRadera