onsdag 27 februari 2013

QUILTSHOW i stort format (del 2)

Fortfarande totalt utslagen av ovälkommet virus; världen tycks snurra vidare utanför min bubbla medan jag själv är oförmögen att delta i några som helst plikter eller göromål. Vilket är vansinnigt tråkigt. Så jag passar på att följa upp inlägget om quiltshows jag gjorde häromdagen med ett nytt inlägg på samma tema. 
Tyvärr saknar jag information om quiltobjekten och kan därmed inte ange några namn.


De här bilderna tog jag på en quiltshow i East Haven, Connecticut. Även på denna utställning blandades nya lapptäcken med riktigt gamla. På den här utställningen fanns även försäljare av allehanda symaskiner, tyger och tillbehör.

 



 Det här är ett täcke från mitten av 1800-talet och  har använts i den 
s.k underground railroad

Det som gör lapptäckskonstens historia extra intressant är att det ofta finns en historia kring mönster, färger eller bara en individuell historia knuten till alstren. Täcket ovan, användes som sagt i The underground railroad vilket var ett nätverk av hemliga rutter och "säkra hus" för slavar på flykt genom USA från sina slavägare. Med hjälp av abolitionister, redan förrymda slavar i nyvunnen frihet och sympatisörer organiserades flyktvägar för stora mängder slavar.

Ännu ett täcke från mitten av 1800-talet och som också har använts i "the underground railroad"

Flykterna var naturligtvis oerhört riskfyllda och farliga, de genomfördes oftast nattetid och över långa sträckor. Framförallt i de södra staterna där slaveriet var utbrett flydde människorna ofta genom träskmarkerna där slavjägare och deras hundar inte kunde hitta spår efter dem; däremot betydde träsken stora risker med de allehanda farliga djur som vistades där som t.ex. krokodiler och giftiga ormar. Riskerna var dock värda att tas om man jämför vad det betydde att stanna som slav hos en slavägare.

 Ännu ett 1800-talstäcke från the underground railroad.

Ofta användes just lapptäcken med intrikata mönster som ett slags meddelandesystem; mönstren kunde ha olika betydelse och genom att hänga ut ett täcke "på tork" utanför en stuga kunde en förrymd slav se direkt om det var ett säkert hus att söka hjälp i. Konstverk med dolda budskap alltså!


Nedan följer bilder på moderna täcken med fantastiska mönster och tekniker...












6 kommentarer:

  1. Trasmattor o quilt.Eller.?
    Grinig gillar?????????????

    SvaraRadera
  2. Intressant historieinfo.Man tackar.
    Mycket man inte vet.Vackra mönster.
    Purple

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är det spännande! Och fantastiska mönster, jag håller med. / Livsnjutaren

      Radera
  3. Hundarna inger respekt och .......
    Dean

    SvaraRadera
  4. Quiltutställningar?Var??
    Vill gärna kika.Otroligt
    spännande.
    Therese vill

    SvaraRadera
    Svar
    1. Therese; det här är bilder från quiltutställningar i Connecticut, USA. /LIvsnjutaren

      Radera