måndag 14 januari 2013

Dekoration med chokladrosenblad ...

...uppföljning till föregående inlägg....


Man behöver:
block/bakchoklad - mängd beroende på hur många blad man vill göra
färska rosenblad - antal beroende på hur många blad man vill göra
en matpensel
bakplåtspapper
kastrull med vatten i botten och en skål som "står i" i vattenbad


Skölj av rosenbladen och se till att de är torra. Sätt på vattenbadet och ös ner chokladen i skålen, låt smälta på lagom värme. Det behöver inte stormkoka (då bränner man sig lätt på den heta vattenångan som stiger upp ur kastrullen när man står vid den och ska jobba med chokladen). 



När chokladen börjar smälta ner kan man börja doppa penseln och måla på bladets undersida (för att få fram en "rätsida" av chokladbladet när det hela är klart). Lägg på generöst med choklad och täck kanterna väl. 



 Ett tjockare lager av choklad gör det lite lättare att hantera när man ska separera det riktiga bladet från chokladbladet. Det gör inget hur det ser ut i nuläget på baksidan; den kommer ändå att ligga nedåt på en ev. tårta. TIPS: försök att inte få choklad undertill/på baksidan då det trasslar till det när man sedan ska separera bladen.



 När man är nöjd med antalet blad man har gjort (plus några till som marginal för de som ev. går sönder) får de ligga på ett bakplåtspapper i en form eller på en plåt som ställs in i kylen en stund.


När bladen stelnat efter ca 15-20 minuter tas de ut och då ser de ut så här:

Börja försiktigt att separera det riktiga rosenbladet från chokladbladet; börja alltid i änden där den lilla stammen sitter. 
OBS! Se till att bladet ligger så kort stund i handen som möjligt då värmen från handen gärna smälter chokladen och gör den kladdig och ful. Det gör inte något om delar av bladen går sönder; trasiga chokladblad går att använda de också, om inte annat som utfyllnad i en dekoration och då göms den trasiga delen enkelt under ett annat blad.



  
Några fotovinklar av de färdiga bladen; här ser man hur fin ådringen blir av de riktiga rosenbladen.




Synd bara att jag inte har en tårta att dekorera idag då, kanske får bladen gå till skoltrötta, välbehövande barn på hemgång istället.

3 kommentarer:

  1. Underbart. Vilka lyckostar ungarna är förresten ;). Tack för visning. Kram M

    SvaraRadera
  2. Skickligt, poesi för ögat.

    /Ankan

    SvaraRadera
  3. Jag vill göra det NU!! Precis nu! Klockan är 22.55... Så inspirerad blir jag!!

    xox

    SvaraRadera