torsdag 10 januari 2013

Pilgrimsvandring en fredag ... ?

Jag funderar på att köra en repris på en rätt jag lagade för några veckor sedan till middag i morgon. Det är ju ändå fredag och vi har överlevt en hel vecka på det nya året. 
Jag kan inte hänvisa till ett recept rakt av för jag letade runt lite här och var i både böcker och på nätet för att få lite inspiration. Även om råvarorna är exklusiva så är tillagningen busenkel och snabb.
Så här blev det: 

PILGRIMSMUSSLOR MED FÄRSK PASTA
(2 personer)

ca 200g pilgrimsmusslor (fungerar utmärkt med frysta från butik, låt tina långsamt)
smör, salt och peppar
vitlöksklyfta
en skvätt vitt vin
ca 3 dl grädde
färsk pasta

Det behövs egentligen inga märkvärdigheter och oändliga mängder med kryddor i den här rätten - man bör låta pilgrimsmusslorna tala för sig själv.
Torka musslorna torra med papper. Låt de bli rumsvarma innan tillagningen. 
Hacka vitlöken fint. Stek mjukt i stekpanna, häll på vinet samt grädden, krydda och smaka av. (En näve riven parmesan kan skoja till såsen!)
Låt såsen sjuda ihop  en stund. Koka upp pastavattnet och koka pastan enligt förpackningen. 
När pastan är klar, sila av och blanda den med pastasåsen. Håll varmt.
I annan stekpanna, ha hög värme och smält smör, stek musslorna hastigt på hög värme.  Var mycket försiktigt med att inte översteka musslorna för då blir de nästan oätliga. Ca 2-3 minuter på vardera sidan brukar vara lagom. 
Servera pastan med såsen och lägg på musslorna på toppen. 

(Iskallt bubbel görs sig väldigt bra till)


2 kommentarer: