lördag 26 januari 2013

Livet på en pinne...

...kan det beskrivas som, dagen som varit i dag. Makens hemkomst och sonens födelsedagsfirande borgade för en dag i fröjdens tecken, från början till slut. En trevlig surprise väntade vid uppvaknandet i form av dessa små lådor: 


Inte fel eller tråkigt någonstans, speciellt när de kom med direktflyget från Bryssel i natt. Sagolika praliner med saliggörande fyllningar; kan bota den värsta depression och ersätta många andra nöjsamma sysslor....
En annan sak att vara tacksam över; nämligen HÄMTLUNCH. Ofta tryter den kulinariska fantasin så här en lördagsförmiddag då samtliga i familjen hasar omkring i pyjamas med Gällivarehäng en hel förmiddag. I dag blev det sushi; vi har turen som har det en lokal sushiinrättning fem minuters gångväg bort. 



En hel familj blev väldigt lycklig... och väldigt, väldigt mätt. Inte nog med det, dagen fortsatte med att gäster kom förbi för att fira ett av barnens födelsedag lite i efterskott. 

 Hemmagjord bullängd samt siraps-och syltkakor

Hallontårta från ortens lokala bageri.

När besökerierna var avklarade var det dags för middag. I dag hade jag förberett ett parti lammfärs från lokalt uppfödda lamm. Jag hittade ett recept på lammfärsfrikadeller à la Marcus Aujalay på internet: 

 Bilden gör verkligen inte rätten rättvisa, det blev otroligt lyckat. 

300 gram  lammfärs (jag hade 450g)
1 st  ägg
2 msk  vatten
1 st  vitlöksklyfta(or), finriven eller pressad 
(jag hade 2 st)
timjan, torkad
salt och svartpeppar

Tomatsås
2 st  vitlöksklyfta(or)
0,5 dl  olivolja
1 dl  vitt vin
400 gram  krossade tomater (jag hade 370g)
1 st  lagerblad
0,5 tsk  timjan, torkad
salt och svartpeppar
strösocker
persilja, hackad

1. Blanda alla ingredienser till frikadellerna och forma till lagom stora köttbullar.

2. Fräs vitlöken i olja några minuter utan att den tar färg. Häll i vin, krossade tomater, lagerblad och timjan. Koka ihop några minuter.

3. Lägg i köttbullarna och koka sakta under lock 10 minuter. Smaka av med salt, peppar och socker. Avsluta med att vända ner persiljan. Servera med nykokt pasta. (Jag hade fullkornsris = jättegott!)

Recept: Markus Aujalay

Vi njöt av en underbar flaska Amarone till, perfekt val!

Kvällen står för dörren, bastun är avklarad och bara chokladpralinerna väntar på en omgång till. Kan tyckas att detta är ett fjolligt inlägg med hög skrytfaktor - nåja, det är inte ofta dagarna har guldkant som denna har haft. Och dagen har ett pris...


1 kommentar: