lördag 5 januari 2013

Man tager vad man haver...

... bara det blir gott.

Trettondagsafton idag och ännu ett jullov som snart är till ända. Som en liten överraskning ramlade jag över en bit oxfilé i frysen (vilket verkligen inte hör till vanligheterna) och tankarna började mala - vad skulle vi äta till middag i dag då ...? Varsin rejäl biff var ganska uteslutet och jag tänkte pasta - sås m.m. Sagt och gjort; ut till närmsta matlivs och inhandla lök - det blev bananschalottenlök i brist på silverlök, vanlig persilja i brist på bladpersilja, färska champinjoner och grädde. Rätten går naturligtvis att variera i det oändliga. Här är dagens variant:


OXFILÉ I GRÄDDSÅS MED PASTA 4-6 personer

5 dl grädde (går naturligtvis att ersätta med matgrädde, även i mindre mängd)
1 dl creme fraiche
oxfile i bit (jag hade 450g)
tryffelolja - några droppar
2 msk kinesisk soja
1 msk tryffelbalsamvinäger
ca 300 g champinjoner
ca 2 klyftor vitlök
1 stor / ett par mindre bananschalottenlökar
parmesanost (av bra kvalitét)

bladpersilja (jag hittade bara "vanlig" persilja)
socker
färsk pasta (jag hade papardelle)

Ta fram oxfilén och låt den ligga i rumstemperatur ett par timmar innan tillagningen. Detta gör att oxfilén får en fin stekyta hellre än att den kokar i stekpannan vid tillagningen p.g.a. kylskåpskylan.
Hacka schalottenlök och vitlök fint. Skiva svampen, börja med att koka av vätskan i svampen och stek den sedan i smör, fyll på med lök och vitlök som får fräsa samman. Häll på grädden och creme fraiche. Krydda med soja, tryffelbalsamvinägern, persilja, sparsamt med tryffeloljan, salt och peppar. Lägg i en liten nypa socker i såsen. Koka på svag värme och koka samtidigt upp pastavatten.
Lägg i pastan och koka den enligt instruktionerna på förpackningen. Strimla oxfilén och stek den snabbt i het stekpanna (gärna i ett par omgångar så pannan inte kyls av och köttet börjar koka) det ska brynas helt ytligt, innan den läggs över i gräddsåsen som nu bara hålls varm - möjligen sjuda en aning medan pastan blir klar.
Rätten är klar när pastan är klar. 




Servera gärna med förskriven parmesan (pulverparmesan är en styggelse och borde förbjudas!), lite persilja och kanske grönt till.
Jag vet, det är en "omager" rätt bortom all ära och redlighet, men det finns bara en sanning.
FETT ÄR GOTT. 


I dag hade jag sådan tur att Äkta Hälften hade hittat vägarna förbi det lokala alkoholmonopolet och inhandlat diverse drycker. Vi fick dricka en underbar italiensk Amarone till rätten vilket var helt rätt.
Dessutom hade Ä.H åtagit sig att förse oss med efterrätt ... Creme Brulee!



Ett himla gott dessertvin



God Afton!

1 kommentar:

  1. Mm, mumma! Ser ut som att ni har välfyllda kylskåp.

    /Ankan

    SvaraRadera