torsdag 3 januari 2013

Receptförfrågan


Gratinerad chevreost (fritt ur huvudet)
Chevreost - beroende på antal portioner - gärna en rund bit ca 2cm tjock per person
Honung - flytande, gärna en mild, blommig sort typ Acacia.
Valnötter - rostade
Lufttorkad skinka; Pata Negra, Prosciutto eller Parmaskinka, ca en skiva per person. Allt efter tycke och smak.
Ruccola
Sätt ugnen på 225°, gärna på grill.
Sätt en stekpanna på spisen och värm upp, krossa valnötterna grovt och rosta i torr stekpanna på medelvärme/hög värme några minuter - passa noga så de inte bränns. Låt svalna.
Lägg ostrundlarna på bakpapper på en ugnsplåt. Ringla över honung. Sätt in i ugnen och gratinera i ca 5 minuter, håll noga koll, alla ugnar är individuella. Ostarna är färdiga när de börjar "flyta ut" en aning och bli lite gyllene till färgen. Ta ut och använd gärna en ordentligt bred stekspade att servera ostarna med på tallrikar. Ringla gärna över en skvätt honung till. Strö över valnötter på samtliga ostar. Lägg en skiva lufttorkad skinka bredvid. Några gröna ruccolablad blir vackert till. 
(Iskall champagne till detta är aldrig fel.) 
Gratäng på potatis, palsternacka och morot, ca 4-6 personer
(ur tidningen "Buffé" nr 12, 2012, sid 6) - något reviderat. Går bra att göra "dagen-innan" och förvara i kyl för att sedan värmas i ugn en stund innan det är dags att äta. 
300g palsternacka
1 stor morot
4 msk smör
3 msk mjöl
4 dl mjölk
3 dl grädde
2 äggulor
2 dl riven ost
Ugnen på 226°.
Smörj en ugnssäker form som rymmer rotfrukterna + bechamelsåsen.
Skala rotfrukterna och skär dem i slantar. Koka i vatten 10 minuter. Häll av i ett durkslag. Låt rinna av medan du gör bechamelsåsen. 
Fräs smör och mjöl i en kastrull, tillsätt 3 dl av mjölken och rör till slät sås. Vispa ner resten av mjölken och grädden. Låt koka ihop sakta till en bechamelsås -  omrörning emellanåt. 
Ta från värmen och rör äggulorna samt osten. Smaka av med peppar och salt. 
Bred ut de avrunna rotfrukterna i ugnsformen och häll såsen över, täck ordenligt. Gratinera i ugnen ca 25 minuter. Håll noga koll - det bränns lätt så ha aluminiumfolie till hands att täcka med vid behov. 
(Champagne passar alltid bra till gratänger)
Fylld toscakaka (från diverse blandande recept på nätet - de är alla snarlika och väldigt enkla!)
Perfekt att göra "dagen-innan".
Kakan
2 ägg
2 dl socker
50 g smält smör
2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 dl grädde
Toscaglasyr
50 g smör
0,75 dl socker
50 g mandelspån
1 msk vetemjöl
1 msk mjölk
Fyllning: 
3 dl grädde
ca 150 gram vit choklad (Toblerone, Vit Marabou eller liknande)
Ugnen på 175°.
Smörj och bröa en rund form med löstagbar botten, ca 24 cm i diameter. Vispa ägg och socker pösigt. Smält smöret och tillsätt till äggsmeten. Blanda tillsammans mjöl och bakpulver, använd gärna en sikt när du häller ner detta i smeten så att inga klumpar bildas. Rör i grädden, blanda och häll sedan ner smeten i formen och ställ in i ugnen. grädda i 20-25 minuter, ta ut. Kakan är inte färdigggräddad ännu).
Gör toscaglasyren:
Smält smör och socker i en kastrull på svag värme. Blanda i mandelspånen strax innan du ska bre smeten på kakan - inte för tidigt då finns det risk för att mandelspånen blir lite saggiga. Rör om smeten och bred ut på kakan, grädda ytterligare i ca 20 minuter. Ta ut, låt svalna. Lossa försiktigt den löstagbara kanten på formen, 
ta (om du har) en lång filékniv och dela kakan på mitten -  så det bildas två lika tjocka rundlar. Rundeln med toscaglasyren ska naturligtvis vara överst när kakan är klar! Lägg tillbaka  DEN UNDERSTA kakrundeln  i formen och sätt på kanten igen. 
Vispa grädden till fyllningen. Smält under tiden den vita chokladen i vattenbad på lagom värme. Chokladen får endast smälta! Använd gärna en slickepott och vänd ner  chokladen i grädden, rör om ordentligt. 
Bred ut gräddchokladfyllningen på kakrundeln som ligger i formen, lägg till sist på den andra kakrundeln med glasyren på. Kakan är klar och kan faktiskt stå (täckt med folie el.dyl) i kylskåp ett dygn. 

1 kommentar:

  1. TACK!! Smarrigt värre. Nu har jag många matlagnings ideer. xox

    SvaraRadera