onsdag 23 januari 2013

Livsuppehållande åtgärder


Dagar som dessa när den bistra kylan håller oss i ett strängt grepp krävs det lite övertalning för att vistas ute. För mig i alla fall. Om man väl har varit ute en stund som vi har nu, känns det extra skönt att komma inomhus igen. För en hungrig unge som tillbringat dagen i skolan behövs dessutom lite extra näringsrik förstärkning för att överleva några timmar till.

Varm choklad toppad med vispgrädde och en polkakäpp
slinker lätt ner i frusen kropp!

Kanske svänger jag rent av ihop en French Toast som denna; flera varianter finns men den här var särdeles god. Min amerikanska släktning i Minnesota försåg oss med den vid ett av våra besök: 

French Toast med äppelsylt och grädde

Så här lagades rätten: 

FRENCH TOAST
2-3 ägg
kardemumma/kanel
vanilj
lite vatten
olja
brödskivor

till servering, olika alternativ: 
vispad grädde
äppelsylt 
lönnsirap
jordnötssmör
bananer
lingon 
 
Värm en stekpanna på medelvärme. 

Knäck 2-3 ägg i en tallrik, tillsätt lite kardemumma eller kanel och vanilj och lite vatten. Vispa samman lätt med en gaffel tills allt är väl blandat. 
Häll lite olja i stekpannan.
Doppa båda sidorna på brödet i äggblandningen och lägg i stekpannan. Låt steka ca 45 sekunder - 1 minut per sida. Om brödskivan är vädligt tjock kan den behöva ligga på längre så att den inte blir svampig och kletig. Brödskivan är klar när den är lagom brun och lite knaprig på ytan. Lägg upp på tallrikar.
Servera med tillbehör enligt alternativen ovan eller efter egen fantasi.

Fantastiskt gott - och nyttigt! Se bara; fibrer (brödet), frukten (äppelsylten) och kalk + vitaminer (grädde). 

Kanske toppar vi med en extra frukt också...

1 kommentar: